Pe perioada stării de alertă, firmelor și profesioniștilor li se impun condiții speciale pentru vizitele terților în incinta de lucru: ca regulă, intră doar cei care au motive justificate să se afle în incintă, iar toate operațiunile cu curierii ar trebui să se facă în afara incintei. Cât despre cei care trebuie neapărat să intre, un recent act normativ impune obligația de a înregistra locul unde a fost condusă persoana respectivă (ce birou, departament etc.).
Triajul la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor este prevăzut în recentul Ordin comun al ministrului de interne și ministrului sănătății nr. 874/81/2020 și vizează atât personalul propriu al unității respective, cât și terții.
Cine sunt terții, mai exact? Potrivit ordinului, personalul care nu este angajat în incinta respectivă, însă intrarea în incintă nu trebuie permisă decât celor care au, în mod rezonabil, motive justificate de a se afla acolo.
Ordinul stabilește încă că NU pot intra în incintă curierii care trebuie să predea anumite colete, documente și altele asemenea (sau să le preia pentru expediere) - totul trebuie să se petreacă în afara incintei, ca regulă. Însă dacă este necesară intrarea în incintă, stabilește ordinul, sunt obligatorii triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.
Ce înseamnă triajul epidemiologic? Exact ca în cazul angajaților, terților trebuie să li se ia temperatura cu un termometru noncontact și sunt observate eventualele simptome respiratorii care ar putea indica prezența virusului COVID-19 (tuse persistentă, de pildă) sau o stare generală de rău.
De asemenea, întocmai ca în cazul salariaților, triajul epidemiologic NU implică înregistrarea de date cu caracter personal - mai exact, responsabilul de acest triaj nu înregistrează nimic în legătură cu temperatura sau alte simptome pe care le observă.
Se poate refuza accesul terțului în incintă? Potrivit ordinului, da. Temperatura nu ar trebui să depășească 37,3 de grade Celsius (dar în ordin se menționează că cel care face măsurătoarea trebuie să nu scape din vedere marja de eroare a aparatului folosit). Dacă și după a doua măsurătoare, efectuată după două-cinci minute de repaus, temperatura este tot peste limită, persoanei nu i se permite accesul în incintă.
Dacă temperatura nu depășește limita și nu sunt vizibile alte simptome repiratorii, terțului i se permite accesul în unitate numai dacă este însoțită de o persoană din sediu și după ce s-a înregistrat biroul/camera/departamentul unde merge.
Ordinul impune, practic, un protocol destul de strict în privința vizitatorilor - care, așa cum spuneam mai sus, nu pot intra în incintă decât dacă au, rezonabil vorbind, un motiv justificat pentru a se afla acolo, de pildă, sunt parteneri de afaceri, clienți, personal extern care asigură anumite activități în firmă (angajații unui serviciu de contabilitate externă, de exemplu, ori avocatul companiei), dar și organe de control ale statului (nu i se va refuza accesul inspectorului Fiscului sau de muncă, de exemplu, întrucât are un motiv rezonabil să intre, dar, dacă are febră sau pare extrem de bolnav, i se poate refuza accesul). Mai mult, dat fiind contextul în care apar aceste reguli, firmele ar trebui să înregistreze toate persoanele care intră în incintă și locul unde se duc.