Soluții pentru firmele cu datorii la stat
Firmele cu datorii la stat au o serie de mecanisme la care pot recurge fie pentru a obține o restructurare financiară a obligațiilor fiscale, fie pot beneficia de mecanismul amnistiei fiscale, care ajută firmele să scape de plata penalităților de întârziere și a dobânzilor, dacă plătesc suma principală.
1) Restructurarea financiară. Mecanismul restructurării financiare a fost extins și pentru o parte din restanțele bugetare din 2020, mai exact pentru toate obligațiile bugetare restante până la 31 martie 2020. În plus, a fost extinsă și perioada în care pot fi făcute solicitările la Fisc de către firmele ce vor să beneficieze de pe urma mecanismului restructurării financiare - 30 septembrie 2020.
2) Aministia fiscală. Cum spuneam și mai sus, aministia fiscală le permite firmelor să scape de plata obligațiilor accesorii și să plătească doar suma principală datorată. Discuăm, în concret, de obligații scadente la 31 martie 2020 (inclusiv), iar plata efectivă trebuie să aibă loc până la 15 decembrie, anul acesta.
Atenție! Cele două mecanisme nu se exclud reciproc. Așadar, firmele interesate pot să beneficieze de amândouă.
Soluții pentru firmele care au datorii, în general
1. Insolvența reprezintă, pentru multe firme, o procedură ce poate crea panică și frică, din cauză că e văzută ca un mecanism pentru firmele care deja au eșuat, în sensul că au ajuns în imposibilitate de plată.
Însă lucrurile nu trebuie percepute astfel. Dacă e declanșată la momentul potrivit, insolvența ar putea reprezenta o procedură de un ajutor real în vederea redresării. Procedura e de interes, astfel, atât pentru debitori, cât și pentru creditori.
În esență, insolvența nu înseamnă, neapărat, faliment. În faliment ajung doar acele firme care au intrat în procedura insolvenței și nu reușesc să își plătească datoriile într-o perioadă de timp predeterminată.
2. Concordatul preventiv. Concordatul preventiv reprezintă o soluție pentru firmele cu probleme financiare, în sensul acumulării de datorii. În plus, discutăm de o alternativă la procedura insolvenței, care ajută mai mult firmele aflate în dificultate.
Concordatul preventiv presupune încheierea unui contract între firma debitoare și creditorii acesteia (care dețin minimum trei sferturi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate), care este omologat de judecătorul sindic.
Contractul prevede un plan de redresare și de plată a datoriilor, propus de datornic, dar cu care creditorii sunt de acord. Odată inițiată procedura de concordat preventiv, nu poate fi cerută intrarea în insolvență până la ieșirea din prima. În plus, termenele, la concordat preventiv, sunt mai scurte decât la insolvență.
Soluții pentru firmele care urmăresc reluarea activității
Multe firme se pot afla într-o situație care le face foarte dificilă reluarea activității. Motivele sunt variate, însă o problemă des întâlnită poate fi lipsa forței de muncă. De aceea, există anumite mecanisme care stimulează angajarea, oferind anumite avantaje financiare companiilor.
1. Pentru salariații chemați la muncă, după ce aceștia au fost trimiși în șomaj tehnic, firmele beneficiază de un ajutor de la stat. Mai exact, vorbim de acoperirea, de către stat, a 41,5% din salariul angajaților reveniți din șomaj tehnic, timp de trei luni.
2. O alternativă pentru ocuparea forței de muncă este angajarea șomerilor, pentru care statul acordă un ajutor financiar. Mai exact, firmele care angajează, în această perioadă (și până la finalul anului), șomeri pot obține un ajutor de la stat pentru acoperirea, timp de 12 luni, a jumătate din salariile acelor persoane. Ajutorul, însă, nu poate depăși 2.500 de lei pe persoană angajată.