După cum scrie în Legea nr. 19/2020, părinții au dreptul să ceară zile libere plătite angajatorilor, dacă se închid școlile și copiii nu mai pot merge la cursuri.
Aceste zile se acordă numai pănâ pe 12 iunie 2020 (când se încheie cursurile semestrului al doilea), pentru că apoi începe vacanța de vară. Părinții vor mai putea cere astfel de zile libere din toamnă, dar numai dacă școlile vor fi închise iar.
Indemnizația pentru liberele plătite se acordă salariatului de către angajator și este de 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de echivalentul zilnic al 75% din câștigul salarial mediu brut. Acești bani se acordă pentru părinții care au copii de maximum 12 ani sau copii cu dizabilități în vârstă de până la 26 de ani.
Angajatorul este obligat să acorde aceste zile libere, dar numai dacă activitatea părintelui respectiv nu poate fi făcută de acasă sau în regim de telemuncă. În plus, aceste libere se acordă numai unuia dintre părinți.
Ce alte variante au părinții
Având în vedere că astăzi este ultima zi de școală înainte de vacanța de vară, Klaus Iohannis, președintele României, a precizat că vor exista noi măsuri de relaxare, începând cu data de 15 iunie. Printre aceste măsuri se numără redeschiderea creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor private, astfel încât părinții să aibă unde să-și lase copiii.
O altă variantă la care ar putea apela părinții sunt banii pe care îi oferă statul, prin primării, pentru angajarea de bone. De la finalul lunii mai 2020, Legea nr. 35/2020 permite părinților să ceară bani ca să angajeze bone pentru copiii care au mai puțin de șase ani și care nu sunt înscriși nici la creșă, nici la grădiniță. Foarte important este că acești bani pot fi accesați numai pentru serviciile legale ale unei bone, deci trebuie să se încheie un contract în acest sens.
Apoi, părinții care au copii bolnavi sau cu handicap pot cere concediu și indemnizație pentru îngrijirea acestora. Potrivit OUG nr. 158/2005, angajații au dreptul la îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente (boli care apar în alte condiții decât cele normale sau care complică o afecțiune deja existentă), concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Totodată, în cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.
Indemnizația pentru îngrijirea acestor copii se acordă lunar și este de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În final, pentru acei părinți care nu se încadrează în niciuna dintre situațiile expuse mai sus, o variantă poate fi și solicitarea concediului fără plată. După cum prevede Codul muncii, concediul fără plată se poate acorda pentru rezolvarea unor probleme personale. În situația în care concediul fără plată se cere pentru rezolvarea problemelor personale, durata acestuia se stabilește prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.
Comentarii articol (0)