În esență, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2020, document publicat vineri în Monitorul Oficial și care se aplică deja, prelungește anumite facilități acordate unor persoane pe perioada stării de urgenţă şi stării de alertă.
După cum declara, la momentul adoptării ordonanței, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, “indemnizaţia pentru creşterea copilului, pentru cei cărora le expiră perioada de acordare a acestei indemnizaţii pe perioada stării de alertă, se prelungeşte până la 31 decembrie 2020; la fel şi stimulentul de inserţie pentru cei care se întorc la muncă sau doresc să se angajeze după încheirea acestei perioade. Potrivit acestor prevederi, impactul acestor măsuri este de aproximativ 13 milioane de lei pentru două luni, în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane (...)”.
În același timp, numărul beneficiarilor de stimulent de inserție ar putea ajunge la circa 5.000, acest beneficiu având valoarea de 650 de lei, iar perioada medie estimată de acordare este de două luni.
După cum transmitea și șeful Cancelariei Prim-ministrului, pe lângă prelungirea aplicării unor facilități, prin ordonanța oficializată recent se “permanentiză ceea ce, forțat, administrația a fost nevoită să instituie pe perioada stării de urgență, pentru a evita contactul fizic și, în același timp, iată, ne permite să instituim o digitalizare și o simplificare electronică a acestor proceduri (...). Așadar, vor continua procedurile de depunere în format electronic, prin mijloace electronice, a documentațiilor necesare pentru diverse drepturi și beneficii sociale”.
Prelungirea perioadelor în care se poate beneficia atât de indemnizația de creștere, cât și de stimulentul de inserție s-a făcut și pe perioada stării de urgență, pentru mai multe categorii de salariați.
După cum stabilește OUG nr. 111/2010, oricare dintre părinți are dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap. Totuși, pentru a putea intra în concediul de creștere, părintele trebuie să:
- fi lucrat, cu contract de muncă, măcar 12 luni în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului;
- fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie);
- aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
- locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Pe de altă parte, dacă vrea să-și întrerupă concediul de creștere și să se întoarcă mai repede la slujbă, părintele aflat în CCC va primi, pe lângă salariul lunar, o sumă de bani, sub forma unui stimulent de inserție. Stimulentul se poate obține, potrivit unei reguli apărute anul trecut, doar dacă angajatorul este anunțat despre intenția de a reveni la muncă cu cel puțin 30 de zile înainte de acel moment. Așa cum apare și mai sus, stimulentul are, începând cu aprilie 2017, valoarea fixă de 650 de lei.
Starea de alertă a fost declarată, timp de 30 de zile, pe 15 mai, apoi redeclarată pe 18 mai, așa că vom avea cel puțin 33 de zile de stare de alertă, și înlocuiește perioada de stare de urgență ce a fost decretată în contextul epidemiei de coronavirus. În condițiile în care nu s-a diminuat numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19, iar starea de alertă ar ajuta autoritățile să aplice anumite măsuri în acest sens, e de așteptat ca această stare specială să fie prelungită.
Comentarii articol (2)