ANPC a publicat un comunicat, la începutul lunii, prin care urmărește să îi informeze pe cei care călătoresc în perioada actuală ce drepturi au. Documentul publicat pe site-ul Autorității poate fi împărțit în două mari categorii. Drepturi pentru pasagerii care sunt puși în situația în care nu mai pot călători și drepturi pe care le au persoanele care au fost expuse unor zone cu grad ridicat de infectări.
Ce se întâmplă în situația în care cineva nu mai vrea sau nu mai poate călători
Dacă cineva nu vrea să călătorească (presupunând că nu există alte motive pentru care călătoria nu poate avea loc, obiectiv, sau că acelei persoane nu îi este interzis să călătorească), atunci totul depinde de condițiile oferite de transportator (unii din ei oferind, într-adevăr, condiții speciale). De asemenea, s-ar putea ca asigurătorul de călătorie să ofere, în funcție de planul de asigurare, anumite despăgubiri.
Dacă cineva nu se simte bine, ANPC nu îi recomandă acelei persoane să nu mai călătorească, ci să verifice, din nou, condițiile oferite de transportator și informațiile oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
În ceea ce privește anularea sau amânarea călătoriei, aici totul depinde de tipul de călătorie. Dacă vorbim de transport aerian, maritim sau pe căile navigabile interioare, atunci clauze de forță majoră ar putea să îl scutească pe transportator de la plata unor despăgubiri pentru amânări sau anulări cauzate de circumstanțe extraordinare. În cazul transportului feroviar, însă, astfel de scutiri nu se aplică.
Mai multe detalii despre drepturile pasagerilor pot fi găsite aici.
Ce se întâmplă în situația în care un zbor este anulat și cel în cauză ratează, astfel, un segment de legătură? ANPC menționează că, în asemenea situații, totul depinde de tipul de bilete. Ca regulă, despăgubiri pot fi obținute doar dacă există un bilet pentru toată călătoria și nu bilete separate (e vorba de despăgubirile pentru ratarea segmentului de legătură).
Cum este afectată călătoria cuiva de anumite măsuri sanitare și de siguranță
Trebuie menționat, din start, că există reglementări ce prevăd anumite condiții de igienă și de siguranță ce trebuie respectate în timpul călătoriilor. Mai multe detalii pot fi găsite aici (ordinul prezentat în articolul la care am făcut trimitere a fost înlocuit, însă noile reguli sunt foarte asemănătoare cu cele vechi, oricum).
De asemenea, cei care sosesc în România, cu avionul, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere, unde să prevadă locul de unde vin. Cei care vin din anumite locuri trebuie să stea în izolare la domiciliu.
După aceea, călătorii pot să afle informații (cel puțin cu privire la interiorul Uniunii Europene) despre restricțiile de călătorie de aici.
Comentarii articol (0)