Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- În primul rând, sunt anumite documente cu care salariatul trebuie să plece de la locul de muncă. Angajatorul e obligat să-i dea o adeverința de vechime - ea atestă activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate și alte aspecte importante.
- Dacă plecarea presupune o concediere, atunci angajatul trebuie să primească decizia de concediere. Ea trebuie să conțină: motivele care au determinat concedierea, durata preavizului, dar și lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant (dacă salariatul a fost dat afară pentru inaptitudine fizică/psihică sau pentru inaptitudine profesională).
- Atenție la clauzele "problematice" din contract! Deseori, la angajare sau chiar și ulterior, prin acte adiționale, angajatul se angajează prin semnătură să respecte anumite obligații chiar și după ce pleacă de la locul de muncă, o perioadă de timp. Exemplele cele mai comune sunt clauzele de neconcurență și confidențialitate, pentru a căror nerespectare se pot plăti despăgubiri de către angajat. Și în cazul clauzelor ce privesc formarea profesională pot exista probleme dacă salariatul pleacă mai devreme decât și-ar fi dorit angajatorul și e obligat să dea înapoi banii pe formarea profesională.
- Dacă există sancțiuni disciplinare aplicate cu mai bine de 12 luni în urmă, ele trebuie radiate din cazierul angajatului. Pe angajat ar trebui să-l intereseze acest lucru pentru că firmele au obiceiul de a cerceta istoricul sancțiunilor.
- La plecare, pentru zilele de concediu neluate există dreptul de compensare în bani. La noul loc de muncă, salariatul și angajatorul pot să convină asupra unui regim mai favorabil al concediului de odihnă - mai multe zile de concediu, în principal, decât cele pe care Codul muncii le recunoaște ca drept al salariatului. Bine de știut e că, în pofida faptului că în Codul muncii nu mai scrie expres că zilele de concediu de odihnă se acordă propoțional cu activitatea prestată efectiv, Curtea Constituțională spunea, într-o decizie din 2015, că "principiul proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare" (e vorba de Decizia CCR nr. 760/2014). Acest aspect e relevant și pentru cei care, ajunși la noul loc de muncă, ar putea crede că au dreptul la cele 20 de zile din Codul muncii, indiferent în ce lună ar fi început activitatea și chiar dacă și-ar fi luat deja concediu la vechiul loc de muncă.
- Perioada de probă, o obișnuință în multe firme. Angajații aflați în probe beneficiază de aproape toate drepturile pe care le au și cei care au depășit această perioadă. Doar că, în această perioadă, angajații pot fi dați afară chiar și de pe o zi pe alta. E bine de știut însă că ea e considerată vechime în muncă.
- Orice contract de muncă se încheie în baza unui examen medical (certificatul medical e esențial). Prin urmare, nu se poate vorbi de începerea muncii fără examenul acesta, dar costurile nu trebuie suportate de angajat. Ce nu poate solicita nicio firmă la angajare este testul de graviditate, chestiune interzisă prin Codul muncii.
Discuții relevante din forum:
- Clauză abuzivă? 10.000 de lei despăgubire dacă îmi dau demisia în doi ani de la angajare
-
Care este procedura de radiere a unei sancțiuni disciplinare și cine are obligația să facă acest lucru?
-
Urmează să mă angajez și, deși mi s-a spus inițial că psihologul îl va plăti firma, l-am achitat eu. Urmează să fac examinarea medicală și nu știu dacă și asta trebuie plătită tot de mine
- Abia am semnat un contract de munca cu o clauză care mă obligă să plătesc o anumită sumă de bani dacă nu stau acolo un an. Între timp m-am răzgândit, mă pot obliga să plătesc?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)