Obligația de a include informații despre eficiența energetică a clădirii, prevăzută de Legea nr. 372/2005, se aplică de multă vreme, dar, de câteva zile, adică de la intrarea în vigoare a Legii nr. 101/2020, au apărut și sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații. Totuși, amenda se va putea aplica abia din 3 august 2020.
De fapt, Legea nr. 372/2005, prevede că “[î]n scopul informării potențialilor cumpărători sau chiriași, investitorul/ proprietarul/ administratorul clădirii/ unității de clădire (...) va preciza în anunțurile de vânzare sau închiriere a acestora informații din certificat cu privire la indicatorii de performanță (...)”.
Sancțiunile aduse de nou-apăruta Lege 101/2020 pentru nepublicarea în anunțurile de vânzare sau închiriere a informațiilor despre eficiența energetică a clădirii se aplică investitorului, proprietarului sau administratorului spațiului sau apartamentului și constau, de fapt, în amenzi cuprinse între 1.250 și 2.500 de lei. Ce e interesant de remarcat este faptul că această sancțiune se aplică și agenților imobiliari ori agențiilor de publicitate imobiliară care nu respectă această obligație.
Indicatorii de performanță energetică vizați de această obligație sunt:
- clasa energetică;
- consumul total specific de energie primară;
- indicele de emisii echivalent CO2;
- consum total specific de energie din surse regenerabile.
Conform Legii 372/2005, performanța energetică a unei clădiri reflectă consumul de energie necesar pentru încălzirea sau răcirea spațiului, generarea de apă caldă menajeră, ventilare, iluminat integrat ori pentru alte sisteme tehnice ale clădirii.
Definiția unității de clădire apare tot în Legea 372/2005, care este, mai exact, “o zonă/ o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/ modificat pentru a fi utilizată/ utilizat separat”. Asta înseamnă că o unitate de clădire poate fi, pe lângă un apartament, un etaj sau doar o zonă cu birouri, ce poate fi închiriată sau vândută separat de restul clădirii.
Legea 101/2020 a introdus, pe lângă amenzile pentru nepublicarea în anunțuri a detaliilor privind eficiența energetică, și obligația de a dota clădirile cu sisteme de autoreglare pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, dar și obligația de a monta în clădirile rezidențiale și nerezidențiale sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice.
Aceeași lege impune, de asemenea, o nouă obligație și pentru cei ce auditează clădirile din punct de vedere energetic, respectiv de a transmite autorităților informații energetice relevante despre clădirile pe care le verifică.
Comentarii articol (1)