Legea nr. 136/2020, aplicabilă începând de azi, conține mai multe măsuri ce pot fi stabilite în situații de risc epidemiologic și biologic, adică și acum, în contextul epidemiei de coronavirus, dar, în materialul de față, noi vom răspunde celor mai importante întrebări legate de carantină.
Ce reprezintă carantina acum, conform noii legislații
Așa cum apare în Legea nr. 136/2020, carantina persoanelor este o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, deci și a coronavirusului, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase.
Unde se face carantinarea
După cum stabilește noua legislație, o persoană poate fi carantinată în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată.
Cum și cine stabilește măsura carantinării
Așa cum menționam mai sus, carantina va fi impusă celor suspecți de a fi bolnavi sau purtători ai unei boli contagioase, măsura de carantinare fiind dată individual, nu colectiv, prin decizie “motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.
Cât durează carantina
Această măsură de separare a persoanelor suspecte de a fi bolnave sau purtătoare ale unei boli se instituie pe toată perioada de incubație specifică respectivei boli. În cazul COVID-19, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, perioada de incubație e de 1-14 zile.
Cine poate fi considerat suspect de a fi bolnav sau purtător de boală contagioasă
Cei ce pot fi considerați suspecți de îmbolnăvire și, astfel, nevoiți să intre în carantină sunt cei care vin în țară din zone în care riscul epidemiologic este ridicat (asta se stabilește pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional) și cei care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală contagioasă.
Ce se întâmplă cu cei ce refuză măsura carantinării
În cazul în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, dar și atunci când încalcă această măsură pe durata acesteia, deși inițial fuseseră de acord, medicul sau, după caz, organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a bolii.
Unde și cum poate fi contestată măsura carantinării
Indiferent de locul unde are loc aceasta, persoanele pentru care a fost stabilită carantinarea pot să conteste actele prin care se dispune măsura la judecătoria în a cărei rază domiciliază sau își au reședința sau, după caz, la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care sunt carantinate.
Cum se acordă de-acum concediul pentru carantină
Conform noii legislații, concediul și indemnizația de carantină se acordă asiguraților (deci nu celor care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate public) cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică. Pentru persoanele care se află deja în carantină, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării.
Ce valoare are indemnizația pentru carantină
Față de legislația anterioară, Legea carantinei și izolării stabilește o valoare mai mare a indemnizației de carantină. Mai exact, de-acum ea reprezintă 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului unic de asigurări. Anterior, legislația stabilea că, în aceeași situație, asigurații aveau dreptul la o indemnizație de concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială (media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare).
Ce se întâmplă cu copiii celor carantinați
O altă chestiune lămurită de Legea nr. 136/2020 este cea legată de îngrijirea copiilor sau a persoanelor aflate în îngrijirea celor intrați în carantină. Concret, documentul stabilește că, în astfel de situații, persoana carantinată decide ce se întâmplă cu copiii ori cu persoanele aflate în grija ei. În cazul în care acest lucru este posibil, persoana carantinată poate desemna un alt membru al familiei sau o persoană apropiată să aibă grijă de cei mici sau, dacă nu are la cine apela, va fi anunțat serviciul public de asistență socială, în vederea monitorizării persoanelor care au nevoie de grijă și, dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.
Comentarii articol (3)