Legea nr. 136/2020 stabilește, începând de marți, ce măsuri se pot stabili atunci când vorbim despre situații de risc epidemiologic și biologic, așa cum este și cea din prezent, cauzată de epidemia de coronavirus. Printre măsurile ce se pot stabili în astfel de situații se numără și carantina ori izolarea.
Așa cum apare acum în Legea 136/2020, carantina persoanelor este o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, deci și a coronavirusului, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase.
Pe de altă parte, izolarea este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale uneia, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.
Un act normativ oficializat astăzi și care se aplică deja, respectiv Ordinul MS nr. 1.309/2020, aduce lămuriri privind aplicarea celor două măsuri, în contextul epidemiei de coronavirus din țara noastră, dar și modelul documentelor de confirmare sau infirmare a carantinării sau izolării.
Carantina persoanelor
După cum apare în Ordinul MS 1.309/2020, în această perioadă, carantina se impune persoanelor care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoana confirmată cu COVID-19, prin testare cu metoda RT-PCR sau celor care sosesc din țări sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ce sunt stabilite de către Institutul Național de Sănătate Publică.
Carantina se face, după caz, la domiciliul celui carantinat, la o locație declarată de acesta sau într-un spațiu special desemnat de către autorități. În acest ultim caz, carantinarea se impune:
- în cazul în care persoana pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată;
- în cazul în care persoana refuză masură de carantină la domiciliu sau la locația declarată;
- în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior.
Măsura de confirmare sau infirmare a carantinări persoanelor într-un spațiu desemnat de autorități este dispusă de Direcția de Sănătate Publică (DSP), prin decizie motivată, cu caracter individual, în cel mult opt ore de la informarea DSP, făcută de medicul curant sau organele de control.
Pentru prevenirea răspândirii bolii, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată sau spațiul desemnat de autorități până la comunicarea deciziei privind carantina recomandată ori până la comunicarea hotărârii primei instanțe, în cazul celor care contestă măsura.
Izolarea persoanelor
Ordinul MS 1.309/2020 stabilește și cum face izolarea persoanelor, în contextul epidemiei de coronavirus. Concret, se vor izola persoanele diagnosticate, prin metoda RT-PCR, cu COVID-19 sau cu semne și simptome sugestive infectării cu acest virus.
Izolarea unei persoane se poate face, potrivit documentului, în spitalele care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID-19, până la confirmarea infectării cu acest virus, într-o locație alternativă atașată unui spital ori la domiciliu sau la o locație declarată, pentru cei asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.
Izolarea se face, în locațiile de mai sus, în baza acordului persoanelor examinate, în scopul efectuării tuturor examinărilor, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 de ore.
Apoi, cel mai târziu la expirarea temenului de 48 de ore, pe baza examinărilor și doar dacă se meține riscul transmiterii coronavirusului, medicul recomandă prelungirea acestei măsuri. Dacă persoana în cauză refuză izolarea sau prelungirea acestei măsuri, medicul trebuie să informeze DSP-ul, care, în cel mult două ore, trebuie să emită decizia prin care se confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii ei.
Măsura izolării încetează atunci când persoana în cauză este confirmată ca fiind vindecată sau atunci când medicul recomandă asta, după ce a constatat că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
Comentarii articol (2)