Legea carantinei și izolării, adică Legea nr. 136/2020, care se aplică deja, definește mai multe măsuri ce se pot stabili atunci când vine vorba despre situații de risc epidemiologic și biologic, precum este și cea pe care o traversăm în prezent, generată de epidemia de coronavirus.
Dacă în materialul de ieri am vorbit despre carantină, în cele ce urmează, vom răspunde celor mai importante întrebări legate de izolare.
Ce este izolarea acum, potrivit noii legi
După cum stabilește Legea 136/2020, izolarea este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale uneia, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.
Unde se face izolarea
Așa cum apare în noua lege, izolarea se poate face la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-un spital sau la o locație alternativă atașată acestuia, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament.
Cum și cine stabilește măsura izolării
Potrivit Legii carantinei și izolării, cea din urmă este o “măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.
Cât durează izolarea
Spre deosebire de carantină, care se instituie pe toată perioada de incubație a bolii (în cazul COVID-19, până la 14 zile), izolarea se impune până la primirea rezultatelor la examinările clinice, paraclinice și evaluările biologice făcute asupra celui bolnav, aceasta neputând depăși 48 de ore.
Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii contagioase, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-un spital, într-o locație alternativă atașată acestuia ori la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.
Ce se întâmplă cu cei ce refuză măsura izolării
În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativa atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză.
Pe de altă parte, dacă o persoană refuză măsura izolării prelungită și recomandată sau dacă încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual. De asemenea, decizia se va emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic și se comunică de îndată persoanei în cauză.
Unde și cum poate fi contestată măsura izolării
Ca și în cazul carantinării, cei față de care sunt emise acte administrative prin care se dispune izolarea lor pot să conteste actele la judecătoria în a cărei rază domiciliază sau își au reședința sau, după caz, la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau spitalul în care sunt izolați.
Chiar dacă nu-i foarte clar în legislație, se acordă și concediu pentru izolare
Chiar dacă, după câte se pare, e vorba despre o scăpare, Legea carantinei și izolării nu vorbește, în două dintre cele șapte alineate ale articolului ce tratează acest aspect, despre un concediu medical pentru carantină sau izolare, ci doar despre cel pentru carantină.
Totuși, celelalte alineate stabilesc că “[î]n caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară” și “[d]urata concediilor medicale pentru carantină sau izolare nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”.
Ce valoare are indemnizația pentru izolare
În comparație cu anterioara legislație, Legea carantinei și izolării stabilește o valoare mai mare a indemnizației de izolare. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, scrie, mai exact, în noua lege.
Anterior, legislația stabilea că, în aceeași situație, asigurații aveau dreptul la o indemnizație de concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială (media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare).
Ce se întâmplă cu copiii celor izolați
Legea nr. 136/2020 aduce și o lămurire legată de îngrijirea copiilor sau a persoanelor aflate în îngrijirea celor intrați în izolare. Mai exact, documentul stabilește că, în astfel de situații, persoana intrată în izolare decide ce se întâmplă cu copiii ori cu persoanele aflate în grija ei.
Astfel, în cazul în care acest lucru este posibil, persoana izolată poate desemna un alt membru al familiei sau o persoană apropiată să aibă grijă de cei mici sau, dacă nu are la cine apela, va fi anunțat serviciul public de asistență socială, în vederea monitorizării persoanelor care au nevoie de grijă și, dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.
Comentarii articol (0)