Conform unui comunicat din 5 august a Avocatului Poporului, o „condiționare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, de natură să atragă sancțiunile legale în materie”.
Mai mult, Avocatul Poporului a mai menționat că, în opinia sa, măsura ar fi excesivă chiar dacă ea ar fi cerută unei persoane care se întoarce la locul de muncă din carantină sau unei persoane care a fost depistată pozitiv, mai demult, dar s-a vindecat, între timp.
Opinia Avocatului Poporului pare să urmeze, în principal, același raționament pe care l-a urmat și Inspecția Muncii, în urma unei solicitări făcute de redacția avocatnet.ro cu privire la aceeași problemă.
Conform autorității din domeniul muncii, angajatorul nu ar trebui să poată impune teste coronavirus angajaților, având în vedere că, oricum, măsurile de sănătate impuse în contextul acesta ar trebui luate de către autoritățile sau organele cu competență în domeniu sau cel puțin în urma unei consultări cu ele (Direcțiile de Sănătate Publică, Comitetul pentru Situații de Urgență și medicii de medicină a muncii).
Principalele sancțiuni ce ar putea fi aplicate în această situație sunt cele pentru încălcarea normelor de protecție a datelor, conținute în Regulamentul general privind protecția datelor.
În esență, e vorba de faptul că obligarea la efectuarea de teste și prezentarea rezultatelor angajatorului reprezintă o prelucrare de date (sensibile, chiar, fiind vorba de date de sănătate) fără vreun temei - de exemplu, temeiul îndeplinirii unei obligații legale nu ar aplicabil, fiind vorba de o măsură excesivă, iar temeiul consimțământului cu greu ar putea fi folosit.
În același timp, există o serie de măsuri concrete pe care le pot lua angajatorii pentru a preveni și limita efectele coronavirus, fără a fi necesară (și permisă) obligarea la efectuarea de teste a salariaților: am scris mai multe despre acest lucru aici, aici sau aici.
Atenție! Tehnic, opiniile Avocatului Poporului nu au caracter obligatoriu pentru diversele persoane vizate de ele (în cazul de față, angajatorii angajații sau autoritățile din domeniul muncii). Însă, ținând cont de importanța unei astfel de instituții într-un stat de drept și ținând cont de faptul că Avocatul Poporului ar trebui să urmărească, pe cât posibil, apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, opiniile acestuia ar trebui să aibă un impact puternic și să informeze diversele persoane vizate despre legalitatea unei anumite măsuri.
Comentarii articol (0)