__________
ACTUALIZARE (01.09.2021): Noua lege a pensiilor, deci inclusiv măsura aceasta, a fost amânată prin OUG pentru 1 septembrie 2023.
__________
În viitoarea Lege a pensiilor (Legea 127/2019), în vigoare de la 1 septembrie 2021, se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie într-un mod care trebuie să-i facă pe angajați mai atenți în ceea ce privește plata efectivă a acelor contribuții de către angajatori la stat.
Numeroși salariați constată, unii mai târziu, alții foarte târziu, că există pauze de contribuție în parcursul lor profesional, perioade de timp când apar ca neasigurați, deși știau că sunt angajați și muncesc cu acte în regulă. Asta pentru că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care ajung să acumuleze mari datorii la impozitele și contribuțiile pe care le datorează pentru veniturile din acele salarii - le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.
Desigur, angajatul nu are nicio vină că firma nu virează și nu declară ce trebuie la stat. Însă inițiatorii viitoarei Legi a pensiilor au vrut să îi responsabilizeze mai mult pe angajați, adică să-i determine să își verifice mai des situația la stat, să se intereseze dacă firmele le plătesc contribuțiile. Dacă la sănătate e destul de simplu să îți dai seama că nu figurezi ca asigurat (mergi la orice medic și constați că nu apari în sistem sau verifici singur asta pe site-ul Casei Naționale de Sănătate), la pensii, s-ar putea să afli destul de târziu că firma nu a fost corectă față de tine.
"Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte", scrie în viitoarea lege a pensiilor.
Aproximativ aceeași chestiune e cuprinsă și în actuala reglementare, Legea nr. 263/2010, mai puțin un cuvânt (care face marea diferență!): "perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc" este formularea din actuala lege. Cu alte cuvinte, în prezent se consideră vechime perioadele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă aceasta n-a fost plătită, din rea-voință, de către angajator. Din acest an, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.
Cum verifici, ca angajat, dacă ți se plătește (corect) CAS-ul
Le-am scris acum ceva vreme celor de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pe acest subiect pentru a afla unde pot întreba asigurații și în ce mod dacă li se plătesc sau nu contribuțiile.
CNPP ne-a spus astfel că asigurații ar putea cere de la casele de pensii certificarea stagiului de cotizare - practic, o adeverință prin care se atestă stagiul de cotizare.
O altă modalitate, ne spunea CNPP, este deschiderea unui cont online pe portalul CNPP - "După ce persoana își crează un cont pe portal poate avea acces la următoarele: informații din carnetul de muncă cu condiția să fi fost scanat și prelucrat; informații accidente de muncă și boli profesionale, dacă este cazul; fișa participant fond pensii PILON II; stagii anuale și lunare după 01.04.2001; fișa financiară; Declarații nominale depuse de angajatori".
Practic, această variantă a contului online este cea mai avantajoasă pentru că angajatul are apoi acces tot timpul la acele informații, nu trebuie să facă cereri speciale pentru a afla ce îl interesează, de fiecare dată, iar contul îi oferă mai multe informații de atât.
Bine de știut: Vrei să afli cum ți-a fost calculată pensia? Cererile se pot trimite prin e-mail la casele de pensii
Comentarii articol (16)