La acest moment, sunt câteva forme de ajutor financiar aprobate de Guvern care impun interdiciții de concediere sau obligații de păstrare a angajaților pentru o anumită perioadă minimă: e vorba de banii din OUG nr. 92/2020, de Ordonanța Kurzarbeit, strict pentru această formă de ajutor, precum și de granturile pentru capital de lucru pe care le vor putea cere IMM-urile odată ce avem undă verde de la Guvern pentru deschiderea sesiunii de înscriere.
În OUG 92 vorbim de decontările unor porțiuni de salariu pentru reactivarea șomerilor tehnici și de decontările pentru angajarea anumitor tipuri de persoane (șomerii peste 50 de ani concediați din cauza desființării locurilor de muncă, tineri între 16-29 de ani și românii concediați în străinătate, întorși în țară).
Ce interdicții prezintă ordonanța aceasta:
- pentru decontările pentru șomerii tehnici reactivați - firmele sunt obligate să țină oamenii în firmă (cei pentru care cer decontările) până la 31 decembrie 2020, cu excepția sezonierilor; totuși, obligația nu se aplică "în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului", potrivit ordonanței; or, concedierea disciplinară este un tip de încetare a raportului de muncă din motive ce țin de persoana angajatului, prin urmare, concedierea disciplinară este admisibilă aici (desigur, atâta vreme cât sunt îndeplinite toate celelate condiții ce țin de concedierea disciplinară);
- pentru decontările pentru acele categorii de șomeri angajați, OUG 92 obligă la păstrarea acelor persoane angajate în firmă pe toată perioada acordării ajutorului și încă 12 luni după; asta înseamnă că ei ar trebui să rămână în firmă 24 de luni măcar; ordonanța nu mai precizează aici nicio excepție însă, ca în cazul de mai sus;
- OUG 92 mai prevede însă o chestiune, apropo de returnarea banilor, valabilă în cazul ambelor tipuri de ajutor financiar: firmele trebuie să dea banii înapoi cu tot cu dobândă dacă raportul de muncă încetează mai devreme de termen în următoarele situații (niciuna nu se referă însă la concedierea disciplinară):
- contractul a încetat prin acordul părților;
- raportul de muncă a încetat pentru că s-a desființat locul de muncă;
- ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă;
- ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare.
Așadar, în OUG nr. 92/2020 nu există o interdicție de concediere sau o obligație de a păstra angajații o perioadă minimă care să acopere și cazul unei concedieri disciplinare (angajatul săvârșește abateri grave la locul de muncă). Prin urmare, aceasta ar trebui să fie posibilă fără să ducă la returnarea banilor luați de la stat, cu dobândă.
Bine de știut: Concedierea disciplinară NU dă dreptul la preaviz.
Mai departe, în cazul Ordonanței Kurzarbeit, la forma de ajutor cu același nume (OUG nr. 132/2020), lucrurile sunt mai simple: e prevăzută doar o interdicție de concediere colectivă pe perioada cât se reduce programul de lucru pentru unii sau toți angajații. Prin urmare, concedierea disciplinară nu este exclusă.
Cât despre granturile pentru capital de lucru, din OUG nr. 130/2020, IMM-urile beneficiare vor fi obligate să mențină schema salarială pe care au avut-o la momentul solicitării ajutorului de la stat, dacă nu chiar să o suplimenteze, pentru măcar șase luni ulterior. Este posibil însă ca schema de ajutor să mai cunoască unele modificări până să fie efectiv accesibilă solicitanților. De altfel, un proiect de OUG cu schimbări este deja în discuții la Guvern. Așadar, lucrurile se mai pot schimba între timp și în privința condițiilor de la granturile pentru capitalul de lucru.
Util: Decizia de sancționare disciplinară: Condiții de îndeplinit și de ce poate fi anulată de instanță
Comentarii articol (0)