În urmă cu o lună de zile, redacția avocatnet.ro puncta faptul că prevederile OUG nr. 147/2020, cea care prevede acordarea de libere plătite părinților pentru a sta acasă cu copiii sub 12 ani în perioada aceasta, nu par să acopere toate situațiile în care cei mici sunt nevoiți să stea acasă. Mai exact, situațiile în care școlile nu se închid din cauza unor focare de coronavirus, ci se face școală online cu cel puțin unii dintre elevi.
În acest context, a apărut OUG nr. 182/2020 (publicat în Monitorul Oficial nr. 993), care modifică prevederile OUG nr. 147/2020 și care se aplică deja. Noutatea principală este că forma actualizată a OUG nr. 147/2020 acoperă, acum, toate scenariile de derulare a cursurilor, astfel cum au fost ele stabilite la nivel legislativ (scenariile au fost stabilite însă abia după ce se aprobase OUG nr. 147/2020, în forma inițială, iar aceasta deja nu mai reflecta realitatea desfășurării cursurilor; prin urmare, mulți părinți nu mai aveau cum să obțină zilele libere).
Asta înseamnă că mai mulți părinți pot, de acum, să ceară liberele plătite. Adică și în ipoteza în care se face școală prin rotație (unii de acasă, unii la școală) sau când toți dintr-o unitate de învățământ fac școala online.
Concret, Ordinul comun nr. 5487/1494/2020 stabilește următoarele trei scenarii de desfășurare a cursurilor:
- Scenariul 1: toți preșcolarii și elevii merg zilnic la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
- Scenariul 2: toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vin la școală, iar elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin prin rotație (1-2 săptămâni).
- Scenariul 3: toată lumea face școala online.
În OUG nr. 182/2020 scrie că "zilele libere se acordă în funcție de perioada prevăzută de hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență", iar că acordarea zilelor libere plătite se face doar pe perioada stării de alertă instituită conform Legii nr. 55/2020.
OUG nr. 182/2020 a mai introdus o chestiune care scăpase Executivului din OUG 147/2020. Mai exact, din forma veche a ordonanței reieșea că și cei care puteau lucra în regim de telemuncă aveau dreptul să ceară aceste libere plătite. Executivul vine să repare această chestiune și stabilește, prin noua formă a OUG nr. 147/2020, că liberele se dau numai dacă părintele nu poate munci în regim de telemuncă/muncă la domiciliu: "zilele libere se acordă numai după aplicarea de către angajator a reglementărilor legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu, dacă locul de muncă al părintelui permite acest lucru".
Practic, acest lucru înseamnă că, dacă există posibilitatea de desfășurare a muncii de la domiciliu sau prin telemuncă, există obligația implementării acestui sistem, înainte de a se acorda zilele libere pentru părinți. Cu alte cuvinte, zilele libere acordate în ignorarea acestei posibilități - chiar și cu acceptul angajatorului - nu ar fi acordate legal.
Comentarii articol (7)