ACTUALIZARE (09.03.2022): Informațiile noi legate de această sesiune de înscriere în Electric Up pot fi urmărite direct în secțiunea specială de pe site-ul Ministerului Energiei.
__________
Printr-un comunicat de presă apărut marți, ME anunță că a fost publicată "lista proiectelor acceptate spre finanțare în cadrul primei sesiuni a programului de finanțare «ELECTRIC UP», în urma finalizării etapei de reevaluare pentru primul ciclu de finanțare, al cărui buget a fost suplimentat (...)". Totodată, a fost publicată și lista proiectelor respinse. Listele pot fi consultate aici.
Potrivit regulilor finanțării, decizia de admis, respectiv respins, se comunică aplicanților prin platforma informatică dedicată. Cei respinși au la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a depune o contestație.
Programul de finanțare este prevăzut de OUG nr. 159/2020, act normativ apărut în septembrie 2020, ghidul de finanțare este cuprins în Ordinul ME nr. 3.402/2020, care a apărut în decembrie 2020, iar suplimentarea bugetului a fost făcută prin Legea 12/2022.
Ce presupune programul Electric Up, cine a avut acces la el și ce condiții trebuia să îndeplinească
În primul rând, ghidul prevede că finanțarea nerambursabilă de cel mult 100.000 de euro se poate folosi “pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național și a stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in”.Apoi, ghidul programului Electric Up stabilește că au putut cere bani IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa:
- ce dețineau un contract de furnizare a energiei electrice de cel puțin un an la adresa unde au solicitat finanțarea;
- ce nu aveau datorii la plata taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi amenzilor către bugetul de stat sau cele locale;
- care aveau (sau au fost de acord să-și deschidă) cont la Trezorerie; și
- care nu erau în procedură de insolvență, de dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere sau sub administrare specială.
Totuși, când vine vorba despre cei din HoReCa, doar firmele cu următoarele coduri CAEN au avut posibilitatea de a cere bani în cadrul programului Electric Up:
- 5510 - Hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată;
- 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590 - Alte servicii de cazare;
- 5610 - Restaurante și alte activități de servicii de alimentație;
- 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629 - Alte activități de alimentație;
- 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor;
- 9329 - Alte activități recreative și distractive.
Așa cum apare în ghidul de finanțare, programul Electric Up are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional.