ACCES GRATUIT
Pe viitor, organizațiile consumatorilor vor putea chema comercianții în instanță
Printr-o directivă aprobată marți, Parlamentul European (PE) introduce un singur model pentru acțiunea de reprezentare în toate statele membre, el urmând să garanteze protecția consumatorilor împotriva prejudiciilor colective. Totodată, actul normativ european introduce și garanțiile necesare pentru evitarea proceselor abuzive.
Articolul continuă mai jos
Țările membre ale Uniunii Europene vor trebui să aibă, pe viitor, cel puțin un sistem procedural funcțional care să le permită entităților calificate, precum organizații ale consumatorilor sau organisme publice,
să deschidă procese în instanță pentru acțiuni în încetare, adică pentru stoparea sau interzicerea încălcărilor, sau măsuri reparatorii (compensații).
La modul concret,
“[m]odelul european de acțiune colectivă va permite numai entităților calificate, cum ar fi organizațiile consumatorilor, să reprezinte grupuri de consumatori și să intenteze acțiuni în justiție, în locul cabinetelor de avocatură”, potrivit unui
comunicat de presă publicat cu ocazia adoptării măsurii de către PE.
Potrivit directivei, pentru a putea introduce acțiuni transfrontaliere în instanță, entitățile calificate vor trebui să respecte aceleași criterii în întreaga Uniune Europeană, adică vor trebui să demonstreze
că au un anumit grad de stabilitate, că au activitate publică și că sunt o organizație non-profit. În schimb, dacă vorbim de sesizarea instanțelor naționale, entitățile vor trebui să îndeplinească criteriile stabilite de legislația națională.
De asemenea, pentru a preveni abuzul de procedură, normele adoptate recent prevăd utilizarea principiului „partea care pierde plătește”, care, așa cum o arată și denumirea lui, stabilește că partea care nu a obținut câștig de cauză suportă cheltuielile de judecată ale celeilalte părți.
După ce măsurile conținute de această directivă vor intra în vigoare, vor putea fi introduse acțiuni colective împotriva unor comercianți ce nu respectă legislația europeană într-o gamă largă de domenii, și anume, protecția datelor, călătorii și turism, servicii financiare, energie și telecomunicații.
Atenție! Directiva europeană nu se aplică acum, ea urmând să intre în vigoare la 20 de zile de la data publicării ei în Jurnalul Oficial al UE. Apoi, statele comunitare vor avea 24 de luni la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională și șase luni suplimentare pentru a o aplica.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)