ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clauza de neconcurență: Cât de departe poate angajatorul să meargă, fără a-i înlătura salariatului dreptul de a munci
În condițiile în care clauza de neconcurență îi limitează (chiar dacă parțial) salariatului dreptul la muncă, există niște condiții stricte ce trebuie respectate de angajator, pentru a putea beneficia de o asemenea prevedere, în mod valid. Principiul esențial pe care trebuie să îl rețină, în acest context, oricine vrea să insereze în contractul cu angajații o clauză de neconcurență este că niciodată aceasta nu poate fi folosită pentru a-i interzice unui salariat să își practice profesia/meseria.
Articolul continuă mai jos
Într-un recent webinar organizat de avocatnet.ro, pentru abonații premium, Adriana Radu (avocat partener la Radu Opriș SPARL) a discutat, în mod detaliat, mai multe aspecte relevante ale clauzei de neconcurență inserate într-un contract între un angajator și un angajat.
Unul din aspectele esențiale la care cineva trebuie să fie atent, când inserează o clauză de neconcurență într-un contract cu angajatul, e să nu o formuleze astfel încât acestuia să-i fie limitat, în mod excesiv, dreptul de a munci. Și, când mă refer la o limitare în mod excesiv, este absolut exclus orice tip de clauză prin care unei persoane îi este interzisă practicarea profesiei/meseriei. De exemplu, unui inginer aeronautic nu va putea să-i fie interzis să se angajeze pe în domeniul său.
„
Tu trebuie să știi foarte bine ce a făcut omul respectiv la tine și pe acelea să i le interzici. Tu nu ai putea să te duci și să interzici orice formă de activitate.
Restricțiile acestea pe care tu le impui [prin clauza de neconcurență - n. red.] nu trebuie să ducă la interdicția generală pentru salariat de a-și desfășura profesia”, consideră Adriana Radu.
Logica este destul de clară. Dincolo de aspectul constituțional al dreptului la muncă, ce presupune o interpretare restrictivă a oricărei limitări aduse unui asemenea drept, clauza de neconcurență trebuie înțeleasă și din perspectiva rolului muncii pentru cineva. „
Acel drept la muncă implică faptul că pot să muncesc și să câștig niște bani din munca mea și să mă întrețin din această muncă”, a mai menționat Adriana Radu.
Aceasta a mai adăugat că e important ca o clauză de neconcurență să fie concepută ca un instrument care îi menține salariatului dreptul de a munci, în domeniul său - însă anumite limitări pot să fie aduse. Cu alte cuvinte, niciodată nu ar trebui pornit de la un raționament invers - prin care dreptul de a avea o anumită profesie/meserie i-ar fi limitat, la modul general, angajatului.
Practic, angajatorul nu ar putea să îi pretindă fostului salariat decât să nu fie implicat în acele activități concrete pe care le-a desfășurat pe timpul relației de muncă și care l-ar putea prejudicia, în vreun mod. Avocata chiar dă un exemplu, în acest sens: cuiva care era director de vânzări într-o firmă de telecomunicații nu ar putea să îi fie interzis să ocupe o poziție similară într-o firmă de medicamente.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)