Pentru angajarea șomerilor în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă (pentru că li s-au desființat locurile de muncă), pentru tinerii șomeri între 16 și 29 de ani și pentru cetățenii români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România, dar care trebuie să se încadreze la una dintre cele două categorii de vârstă amintite, Guvernul a decis, prin OUG nr. 220/2020, acordarea unui ajutor financiar angajatorilor. Aceştia pot deconta de la stat 50% din salariul brut, maximum 2.500 de lei, pentru fiecare astfel de șomer angajat în perioada cuprinsă de la începutul anului până la 1 septembrie 2021, timp de 12 luni.
Vorbim, practic, de același tip de ajutor prevăzut în OUG 92. Doar că OUG 220 are valabilitate până la 1 septembrie 2021.Normele de aplicare ale OUG 220/2020 prevăd că angajatorii trebuie să trimită agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene următoarele documente, dar nu mai târziu de 1 septembrie 2021:
- declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte că angajatorul nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau are activitățile suspendate sau sunt impuse asupra lui restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;
- actele de identitate ale șomerilor încadrați în muncă, în copie;
- actele în baza cărora au fost încadrați în muncă șomerii.
Normele au fost completate însă astăzi, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ANOFM nr. 349/2021, prin care se specifică expres că termenul de 1 septembrie este unul de decădere din dreptul de a mai beneficia de sumele respective de la stat - prin urmare, dacă e depășit, firmele nu mai pot cere nimic de la stat.
Practic, asta echivalează cu faptul că, deși măsura vizează angajările din perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2021, nu se mai pot face astfel de angajări chiar pe ultima sută de metri pentru că există riscul ca depunerea documentelor pentru subvenție să nu se mai poată face și, prin urmare, firmele să piardă șansa de a obține acești bani.
Dacă actele nu sunt în regulă (nu sunt complete sau lizibile), angajatorul are cinci zile lucrătoare la dispoziție pentru a remedia situația.
Banii se acordă angajatorilor lunar, de la data încheierii convenției menționate mai sus, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoanele încadrate în muncă.
De asemenea, pentru verificarea și decontarea sumelor lunare, angajatorii trebuie să depună electronic, până la data de 25 a lunii următoare lunii pentru care solicită aceste sume, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene un tabel nominal cu șomerii angajați, însoțit de pontajul și statul de plată pentru luna respectivă semnat de salariați.
O condiție esențială este păstrarea acestor angajați cel puțin 12 luni, așa cum a fost și în cazul OUG 92.