Salariaţii pot primi beneficii extrasalariale sub forma unor bilete de valoare, fie că acestea vin sub forma unor tichete de masă, cadou, de creşă sau culturale sau sunt vouchere de vacanţă. Pentru a cunoaşte ce s-a schimbat în anul care a trecut, prezentăm cele mai importante schimbări care au apărut în privinţa tichetelor de valoare.
Tichetele cadou primite de la alte surse decât angajator se taxează doar cu impozit pe venitDin această lună, tichetele cadou pe care le primesc salariaţii din alte părţi decât de la angajator (cum ar fi pentru participarea la sondaje, studii de piaţă, campanii de marketing, cadou de la parteneri de afaceri, n.red.) vor fi taxate doar cu impozitul pe venit de 10%.
Legea 296/2020 care a modificat Codul Fiscal pe final de an stipulează că tichetele cadou acordate salariaţilor partenerilor de afaceri sunt venituri din alte surse, iar pentru acestea se datorează doar impozitul pe venit, nu şi contribuţii sociale la pensii şi sănătate.
Valoarea maximă a unui tichet de masă a ajuns la 20,01 leiTichetul de masă oferit de angajatori salariaţilor săi exclusiv pentru achiziţia de alimente a trecut prin două majorări în acest an, ajungând la valoarea maximă de
20,01 lei. Asta înseamnă că salariaţii pot primi şi tichete de masă cu valori mai mici, dar un tichet de masă nu poate depăşi valoarea maximă stabilită anul trecut, de 20,01 lei.
Prima creştere şi cea mai importantă s-a produs în aprilie 2020, când valoarea a urcat de la 15,18 lei la 20 lei. Cea de-a doua majorare a avut loc în octombrie, când Ministerul Muncii a decis o creştere de
1 ban până la 20,01 lei. Poţi afla
motivaţia Ministerului Muncii pentru această majorare nesemnificativă în acest articol.
Tichetele culturale lunare au crescut pentru prima dată de la apariţieValoarea tichetelor culturale acordate salariaţilor au fost majorată în aprilie 2020, pentru prima dată de la apariţia lor. Astfel, tichetele acordate lunar au crescut de la 150 lei la
160 lei, iar valoarea celor acordate ocazional s-a majorat de la 300 lei la
320 lei/eveniment.
Aceste tichete culturale, acordate pe suport de hârtie sau electronic, pot fi utilizate pentru a plăti diverse bunuri şi servicii culturale, precum cărţi, manuale şcolare, abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee etc.
Valoarea tichetelor de creşă a urcat la 470 leiÎn luna aprilie a anului trecut, valoarea tichetelor de creşă acordate salariaţilor care nu beneficază de concediu pentru creşterea copilului a crescut de la 460 lei la
470 lei.
Tichetele pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. Pe de altă parte, de tichetele de creșă nu pot beneficia asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgenţă.
Voucherele de vacanţăÎn anul 2021, voucherele de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, indiferent dacă sunt acordate salariaţilor din sistemul public sau salariaţilor din sistemul privat.
Tichetele de vacanţă acordate bugetarilor au rămas la aceeaşi valoare de
1.450 lei per salariat. Pe final de an, Guvernul a prelungit prin OUG valabilitatea voucherelor emise în 2019 şi 2020 până la finalul acestui an.
__________
Rectificare (08.02.2021): Într-o variantă anterioară a acestui articol se făcea referire, în mod eronat, la voucherele de vacanţă ca fiind sumele de bani oferite pentru serviciile turistice pe perioada concediului pentru salariaţii proprii şi membrii familiei acestora, care sunt venituri neimpozabile.
Comentarii articol (4)