Majorarea salariului minim este în continuare un subiect „fierbinte” al fiecărui început de an, iar din comunicatele Institutului Național de Statistică aflăm periodic valoarea salariului mediu la nivel național, dar și pe sectoare de activitate.
Astfel, conform comunicatului de presă din 11 decembrie 2020, salariul mediu brut în luna octombrie 2020 a fost de 5.452 de lei, cel mai scăzut nivel (mediu) fiind înregistrat în sectorul de activitate „hoteluri și restaurante” - 1.720 lei, iar cel mai ridicat, în activități de servicii în tehnologia informației - 7.674 lei.
Sigur, salariul mediu din „hoteluri și restaurante” a înregistrat o scădere ca urmare a restricțiilor cauzate de actualul context epidemiologic, iar câștigul salarial din acest sector de activitate a fost diminuat cu cel puțin 25% în unele cazuri, fiind explicabil nivelul salarial aflat sub nivelul salariului minim garantat în plată pentru 2020.
În același timp, tot din comunicatul INS aflăm că salariul mediu brut s-a menținut la un nivel ridicat, fiind înregistrată chiar o ușoară creștere față de luna septembrie (+0,7%).
Cu toate acestea, datele furnizate de Inspecția Muncii cu privire la împărțirea salariilor în tranșe de 100 de lei arată faptul că 3.256.820 de contracte de muncă sunt remunerate cu mai puțin de 2.701 lei, iar dintre acestea, 948.714 sunt cu timp parțial.
Sunt 2.308.106 de contracte de muncă cu normă întreagă remunerate cu până la 2.701 lei/lună brut.
Pragul de 2.701 lei nu a fost ales întâmplător, el situându-se aproximativ la jumătatea câștigului salarial mediu brut la nivel național, însă el este și foarte aproape de salariul median. Știm că toate statisticile oficiale prezintă valorile medii, iar cea cu privire la câștigurile salariale nu face excepție. De asemenea, știm că salariul mediu este și valoarea de referință pentru calculul punctajului mediu anual al fiecărui salariat, iar pensia depinde de numărul de puncte acumulate.
În aceste condiții, dacă ne raportăm strict la salariile aflate în acest moment sub 2.701 lei/lună brut, avem aproape jumătate din numărul total al acestora la jumătatea salariului mediu brut, iar asta ar însemna 0,5 puncte la calculul pensiei. Sigur, calculul punctajului se realizează pentru tot stagiul de cotizare, acesta fiind un exemplu raportat strict la situația din 2020 comunicată în mod oficial.
Privind numărul de contracte de muncă aflate în jurul valorii salariului mediu comunicat de INS constatăm că sunt înregistrate 35.646, 34.140 fiind cu normă întreagă și 1.506 cu timp parțial.
Dacă am compara numărul contractelor de muncă aflate în jurul celor trei valori, minim, mediu și maxim, distribuția acestora este următoarea:
Astfel, la sfârșitul anului 2020, din totalul contractelor de muncă active la nivel național, jumătate se află în jurul valorii de 2.700 de lei, acesta fiind salariul median.
Putem împărți numărul contractelor individuale de muncă active în două categorii, cele situate peste salariul mediu și cele aflate sub acest nivel, realitatea fiind aceea că aproximativ 87% dintre acestea sunt încheiate pentru un salariu aflat sub cel mediu.
Comentarii articol (2)