De asemenea, tot din martie, indemnizaţia va putea fi cerută şi cei care primesc venituri din drepturi de autor. Anterior modificării aduse Legii adopţiei, aceste persoane nu puteau primi indemnizaţia aferentă concediului de acomodare.
O altă modificare care va avea un impact asupra indemnizaţiei de acomodare ce va fi acordată în acest an este legată de posibilitatea adoptatorului de a obţine o serie de venituri ce nu afectează primirea indemnizaţiei de acomodare.
Astfel, din martie, în perioada în care se află în concediu de acomodare, un adoptator poate primi şi sume de bani din:
- indemnizații în calitate de consilier local/județean, oricare ar fi nivelul lor;
- sume de bani acordate în baza legii, contractului individual/colectiv de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu (altele decât salariul, în principal);
- venituri impozabile rezultate din desfășurarea unei activități (alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare), al căror nivel net se încadrează în limita de 6.250 de lei.
Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, concediul şi indemnizaţia lunară de acomodare poate fi obţinută fie dacă adoptatorul este singur, fie de unul dintre membrii unui cuplu.
Indemnizaţia de acomodare poate fi obţinută şi de cei care realizează venituri din activităţi independente sau agricole, nu doar de salariaţi.
Concediul de acomodare poate fi obținut pentru cel mult un an, urmând ca acesta să fie obținut în urma unei cereri a persoanei adoptatoare sau care urmează să adopte. La cerere, se va anexa documentul care atestă mutarea copilului la adoptator, certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.
De asemenea, perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate. În plus, perioada de concediu va fi asimilată și stagiului de cotizare pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Comentarii articol (4)