Atât Codul fiscal, cât și Codul de procedură fiscală urmează să fie modificate, astfel încât prevederile ambigue ale celor două documente să fie interpretate în favoarea contribuabililor. Propunerea de modificare a legislației fiscale apare într-un proiect de lege dezbătut și adoptat marți de senatori. Chiar dacă principiul există și acum în legislația fiscală, aplicarea lui nu este foarte ușoară.
Concret, după cum prevede
proiectul legislativ ce se-ndreaptă acum spre votul decisiv al deputaților, în legislația fiscală va fi introdus
principiul in dubio contra fiscum, care înseamnă, de fapt,
interpretarea prevederilor neclare în favoarea contribuabililor, nu a statului.
În prezent, interpretarea legislației și a normelor din domeniul fiscal se face în raport cu voința legiuitorului, așa cum este exprimată în lege, sau, dacă acest lucru nu-i posibil, se ține seama de scopul emiterii actului normativ.
Apoi, dacă prevederile acestui proiect vor ajunge să se aplice, în situația în care, după ce se aplică regulile de interpretare de mai sus,
“prevederile legislației fiscale rămân neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului/ plătitorului, potrivit principiului in dubio contra fiscum”.
Principiul
in dubio contra fiscum reprezintă, în esență, transpunerea în interacțiunea dintre stat și cetățean
a prezumției de nevinovăție, pe care o întâlnim în legislația penală,
și a favorizării debitorului, ce se-ntâlnește în dreptul civil.
De altfel, așa cum apare și în expunerea de motive ce-nsoțește proiectul,
„[î]n orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate al contribuabilului, drept fundamental al cetățenilor. Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi”.
Legislația momentului stabilește, prin Codul de procedură fiscală, câteva drepturi ale contribuabilului în relația cu Fiscul. Mai exact, în Legea 207/2015 apar
dreptul de a fi ascultat (la articolul 9)
și buna-credință (la articolul 12).
În plus, așa cum apare la
articolul 13, prevederile neclare din legislația fiscală pot fi deja interpretate în favoarea contribuabilului, dar numai după ce se dovedește că alte reguli de interpretare nu se pot aplica. Asta înseamnă că, în practică, acest principiu nu se aplică foarte ușor.
După cum a explicat, la solicitarea avocatnet.ro,
Alexandru Cristea, Tax Partner la Țuca Zbârcea & Asociații Tax, problema este că, în prezent, înainte de a se ajunge la interpretarea chestiunile neclare în favorea contribuabilului, se aplică alte reguli ce fac aproape imposibilă acest lucru.
„Principiul «in dubio contra fiscum», şi anume principiul conform căruia legea se interpretează în favoarea contribuabilului atunci când aceasta este neclară, există în legislaţia fiscală din 2016, odată cu introducerea noului Cod de procedură fiscală. Deşi introducerea acestuia a fost binevenită, în prezent, însă, acest principiu de interpretare a legii este unul subsidiar, putând fi aplicat doar după epuizarea mai multor reguli de interpretare existente (cinci la număr!). În mod practic, deşi adesea invocat de contribuabili prin căile de atac, în numeroase situaţii specifice în care legea este echivocă, acest concept nu a reprezentat în niciun fel un mijloc eficient de apărare a intereselor contribuabililor”, a precizat specialistul.
De fapt, prin proiectul legislativ de față se propune
eliminarea unor paragrafe ale articolului 13, astfel încât principiu
„in dubio contra fiscum” să poată fi accesibil. Suplimentar, principiul urmează să fie introdus în mod expres și în Codul fiscal și să fie extins pentru a acoperi atât codurile, cât și normele fiscale. O comparație între ce se găsește acum în legislație și ceea ce propune, dar și mai multe opinii ale specialiștilor pe subiect pot fi citite în
acest material.
Dacă principiul
in dubio contra fiscum va fi introdus în legislația fiscală din țara noastră,
modul în care Fiscul interacționează cu contribuabilii s-ar putea schimba radical. În acest context, e de precizat faptul că proiectul
are susținerea a peste 50 de parlamentari din cele trei partide ale coaliției de guvernare. Dacă proiectul va trece și de deputați, efectele vor fi palpabile, însă, pe termen lung, nu pe termen scurt, odată cu dezvoltarea jurisprudenței.
„Efectele practice ale unei astfel de repoziționări sunt greu de anticipat, însă cu siguranţă ar fi un pas în plus în direcţia corectă, înspre apărarea poziţiei contribuabililor şi dovedirea bunei-credinţe a autorităţilor în administrarea obligaţiilor fiscale. Să nu uităm însă că aprecierea gradului de claritate a unei norme fiscale şi de respectare a voinţei legiuitorului poate fi în sine, în anumite situaţii, un act subiectiv. De aceea, nu cred că repoziționarea principiului «in dubio contra fiscum» va aduce efecte vizibile, pe termen scurt, în discuţiile cu Fiscul şi pentru prevenirea unor dispute fiscale în cadrul controalelor. Însă, în timp, odată cu dezvoltarea jurisprudenţială, se poate dovedi un mecanism hotărâtor în apărarea drepturilor contribuabililor în instanţele naţionale”, a mai spus specialistul.
Iar
Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, a subliniat că adoptarea proiectului va schimba semnificativ relația contribuabililor onești cu autoritățile și
va responsabiliza legiuitorul pentru a veni cu reguli mai clare.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.