ACCES GRATUIT
UPDATE: Sancționarea discriminării pe motiv de (ne)vaccinare cu până la 100.000 lei, respinsă de Senat
Tratamentul diferit aplicat unei persoane pe motiv de vaccinare, fie că vorbim de administrarea sau nu a oricărui tip de vaccin, deci și a celui împotriva COVID-19, ar putea fi considerat discriminare și ar putea fi sancționat cu amenzi uriașe, potrivit unui proiect de lege respins miercuri de senatori. Proiectul se-ndreaptă acum spre votul decisiv din Parlament, cel al deputaților.
Articolul continuă mai jos
“Este interzisă orice formă de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având drept condiție de bază administrarea sau nu a oricărui vaccin, care (…) reprezintă discriminare pe motiv de vaccinare”, scrie, mai exact, în
proiectul de lege respins de Senat.
Cei abilitați să constate actele de discriminare pe motiv de vaccinare ori nevaccinare
vor fi polițiștii. În cazul în care aceștia constată astfel de contravenții vor putea aplica
amenzi încadrate în două grupe:
- în cazul în care discriminarea vizează o persoană - amendă cuprinsă între 3.000 și 30.000 de lei;
- în cazul în care discriminarea vizează o categorie sau grup de persoane - amendă cuprinsă între 5.000 și 100.000 de lei.
În plus, discriminarea pe motiv de vaccinare va putea intra și în categoria infracțiunilor. Mai exact, va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu
închisoare de la șase luni la doi ani emiterea unui act normativ care încalcă interdicția de discriminare pe motiv de vaccinare.
Prevederile de mai sus se vor aplica, potrivit proiectului,
tuturor persoanelor sau grupurilor de persoane, fără nicio deosebire, în toate domeniile vieții publice. De asemenea, prevederile din proiect se vor aplica și în toate situațiile în care scopul sau efectul unor astfel de acțiuni este, direct sau indirect, restrângerea, înlăturarea, limitarea de orice fel, nesocotirea sau încălcarea drepturilor omului și a libertăților ori a drepturilor recunoscute prin lege.
Acest proiect a apărut fiindcă, potrivit inițiatorilor,
„în acord cu dinamica legislativă în contextul pandemiei de coronavirus, este necesară o propunere legislativă distinctă de actualul cadru legislativ care are o aplicabilitate generală și excede situațiile excepționale provocate de pandemia SARS-CoV-2”.
Atenţie! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de preşedintele statului şi publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (9)