Potrivit legii, sunt considerate zone în care accesul la serviciile medicale este deficitar localitățile sau zonele dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din cauza populației reduse și a condițiilor improprii de locuit, din cauza distanței mari față de serviciile medicale (aflate la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat spital public) sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale în respectiva zonă.
Serviciile de asistență medicală mobilă se vor acorda cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenților medicali comunitari.
De asemenea, serviciile de asistență medicală mobilă vor fi furnizate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, dar și de alte categorii de personal medical specializat, respectiv de asistenți medicali sau moașe. În plus, în acest tip de acțiuni vor fi implicați și furnizori de servicii conexe actului medical, adică tehnicieni dentari, biologi, biochimiști, fizio-kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, opticieni, tehnicieni de proteze și orteze etc.
Alături de medicii specialiști, sub directa coordonare a acestora, vor mai putea furniza asistență medicală mobilă și medicii rezidenți ori studenții la medicină.
Acest nou tip de asistență medicală va viza prevenția și profilaxia bolilor, screening-ul unor afecțiuni medicale și efectuarea unor controale medicale periodice, generale și de specialitate, dar și livrarea la domiciliu a medicamentelor din programele naționale de sănătate. Mai exact, după cum e precizat în lege, în cadrul asistenței medicale mobile vor putea fi desfășurate:
- activități de medicină preventivă;
- activități medicale curative;
- activități de investigații și diagnostic;
- activități de investigații clinice și paraclinice;
- asistență medicală prin telemedicină;
- activități de reabilitare medicală;
- servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor;
- activități conexe actului medical;
- educație pentru sănătate.
Se vor putea acorda servicii medicale în cadrul cabinetelor ori unităților medicale mobile și în cadrul caravanelor medicale, organizate în clădiri cu autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate.
A fost stabilită reglementarea asistenței medicale mobile, deoarece, potrivit inițiatorilor, “la nivel național, arii populaționale largi nu beneficiază în prezent de servicii medicale complexe, integrate, fie din cauza infrastructurii, a lipsei personalului medical de specialitate (concentrat în marile centre), fie din motive ce țin de lipsa accesului la informație. Cu toate acestea, grupurile constituite în categorii vulnerabile au nevoie de servicii medicale care să le vină în sprijin”.
Comentarii articol (0)