- a îndeplinit stagiul minim de cotizare la asigurările sociale de sănătate de şase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical;
- prezintă o adeverinţă de la angajator din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.
"În cazul noilor angajaţi, care nu au 6 luni de activitate în cadrul companiei, stagiul de cotizare se va constitui din perioade asimilate, după caz", a punctat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor la Accace România.
OUG 158/2005 asimilează stagiului de cotizare în sistemul public de sănătate perioadele în care un salariat:
- a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a obţinut o diplomă de absolvire;
- a beneficiat de concediile şi indemnizaţiile medicale acoperite de legislaţie;
- a beneficiat de indemnizaţia lunară aferentă concediului de acomodare sau de creştere a copilului;
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a realizat stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de instituţia competentă a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene.
"Calculul și plata indemnizației aferente concediului medical se fac pe baza certificatului medical eliberat de medic în condițiile legii. Potrivit art. 36, alin. (1) din OUG nr. 158/2005, certificatul de concediu medical constituie document justificativ pentru plată. Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului (angajatorului, n.red.) până cel târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Plata indemnizațiilor se face lunar de către angajator, cel târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, respectiv la data plății salariului prevăzută în contractul individual de muncă", a explicat specialista.
În anumite situații, expres prevăzute de lege, certificatele medicale se prezintă până cel târziu la sfârșitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical (de exemplu: certificatele medicale acordate salariaților pentru care s-a dispus măsura izolării/caratinării, care se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare/carantină etc.). În acest caz, salariatul are obligația să prezinte angajatorului certificatul medical pentru a se putea efectua plata indemnizației, în conformitate cu prevederile legale și având în vedere documentul emis de medic.
Dacă totuşi, salariatul respectiv a avut nevoie de concediu medical şi nu are cele şase luni cerute de legislaţie, neaflându-se nici printre categoriile exceptate de la stagiul minim, poate preda angajatorului concediul medical pentru a-şi motiva absenţele de la serviciu, însă nu va primi indemnizaţia aferentă din partea angajatorului. Salariatul va fi plătit de către firma doar dacă aceasta îşi permite, însă fără ca angajatorul să aibă posibilitatea decontării acestui certificat medicale la fondul naţional unic pentru asigurări sociale de sănătate.
Citeşte şi: Decontare concedii medicale: Amenzi mai mari pentru cei care nu plătesc concediile și refuzul decontării pentru documentele întârziate