ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Concediile unor categorii de bugetari se vor acorda după reguli noi începând de duminică
Personalul din serviciile de probaţiune, adică cei ce supraveghează persoanele condamnate care nu își execută pedeapsa în închisoare, ci în libertate, vor putea să beneficieze de concediul de odihnă neefectuat în anul anterior timp de un an și jumătate, nu doar în primul trimestru al anului, așa cum e acum. Măsura se regăsește într-o lege oficializată joi, dar care se va aplica de la sfârșitul săptămânii.
Articolul continuă mai jos
Mai exact,
Legea nr. 169/2021, care a apărut joi în Monitorul Oficial nr. 622 și care va modifica, începând de duminică,
Legea nr. 327/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului de probaţiune, stabilește că, în cazul în care, din motive justificate, angajații din serviciile de probațiune nu au
„putut efectua concediul de odihnă, total sau parţial, în anul calendaristic respectiv, (...) concediul de odihnă neefectuat va fi acordat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la acest concediu”.
Adică, cei din serviciile de probațiune vor putea să ceară, de exemplu, concediul neefectuat în 2020 până la jumătatea lui 2022.
De fapt, această nouă lege nu face altceva decât
să alinieze prevederile privind acordarea concediului de odihnă din Legea nr. 327/2006 cu cele din Codul muncii.
În prezent, Legea nr. 327/2006 stabilește că zilele de concediu neefectuate de angajații din serviciile de probațiune într-un an
„pot fi reportate în primul trimestru al anului următor”.
Consilierii de probațiune, care reprezintă cea mai mare parte a angajaților serviciilor de probațiune, controlează modul în care persoanele condamnate, dar care-și ispășesc pedeapsa în libertate, nu în închisoare, respectă măsurile și obligațiile stabilite de instanță.
Totodată, aceștia fac și o serie de evaluări legate de nevoile pe care le are cel supravegheat, toate acțiunile având ca obiectiv reintegrarea socială a infractorilor și prevenirea comiterii unor noi infracțiuni.
Atenție! Legea 169/2021 se va aplica de duminică.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)