“Munca la negru”, adică raporturile de muncă desfășurate fără documente primare până în aprilie 2011, poate fi considerată vechime în muncă dacă există dovezi în acest sens, conform unei decizii pronunțate anul acesta de Curtea de Apel (CA) Târgu Mureș.
Este vorba, mai exact, despre
Decizia nr. 190/2021, pronunţată de Secția I Civilă a CA Târgu Mureș, potrivit căreia,
atunci când nu există acte primare pentru așa-numita "
muncă la negru", ipoteză relevantă numai
pentru perioadele lucrate până în aprilie 2011, "
[î]n această situație (...), recunoașterea vechimii în muncă se realizează cu orice mijloc de probă.”
Pentru perioada de după luna aprilie 2011, potrivit Codului muncii, nicio activitate desfășurată fără contract de muncă nu mai constituie raport juridic de muncă.
Noțiunea de documente primare, potrivit deciziei amintite, este cea menționată în considerentele Deciziei nr. 2/2016, pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), obligatorie pentru instanțe, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Conform acesteia,
documentele primare sunt considerate a fi acele „
documente verificabile, emise de angajator, din care să rezulte informații în legătură cu elementele esențiale ale raportului juridic de muncă - prestarea unei munci remunerate (carnet de muncă, contract de muncă, ordin de numire în funcție, state de plată ș.a.).”
Decizia CA Târgu Mureș vine în urma unei cereri de chemare în judecată formulate de o persoană care a lucrat în cadrul C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producție) în perioada 1977-1979. Aceasta solicita reconstituirea vechimii sale în muncă, aferente acelei perioade, pe baza documentelor justificative pe care pretindea, în cadrul cererii, să i le prezinte pârâta, documente care să ateste raporturile sale de muncă în acel interval de timp.
În speță, cu toate că, în privința reclamantei, nu existau documente care să ateste că ar fi lucrat în cadrul fostelor C.A.P.-uri, desființate după Revoluția din decembrie 1989, comisiile de lichidare ale acestora aveau obligația predării arhivelor referitoare la vechimea în muncă pentru membrii cooperatori către primăriile din raza de domiciliu a acestora,
în vederea păstrării și emiterii documentelor care atestă timpul util la pensie pentru agricultori.
În consecință,
documentele de vechime existente în arhiva primăriei de domiciliu constituie, potrivit deciziei CA Târgu Mureș,
dovezi ale vechimii în muncă, pentru o perioadă de dinainte de aprilie 2011, raport de muncă ce poate fi încadrat ca fiind “muncă la negru”.
În susținerea afirmațiilor reclamantei, a existat și o martoră care a lucrat, zi de zi, în perioada 1977 – 1979, alături de aceasta și care a confirmat cele menționate în cererea de chemare în judecată, ambele realizându-și integral norma de lucru. Mai mult, martora cu pricina deja își obținuse reconstituirea și recunoașterea vechimii sale în muncă aferente acelei perioade.
Prin urmare, CA Târgu Mureș "
[c]onstată existența dreptului reclamantei la vechimea în muncă pentru activitatea desfășurată în cadrul C.A.P. Voivodeni în perioada ianuarie 1977-ianuarie 1979."
Important! Decizia CA Târgu Mureș este definitivă, însă forul superior căruia pârâta i se poate adresa este ICCJ, care ar putea, după caz, fie să mențină, fie să anuleze decizia în cauză.
Comentarii articol (0)