- munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă (indiferent dacă este încheiat pe o perioadă determinată sau nedeterminată);
- perioada de probă a unui contract individual de muncă.
- perioada de studii militare sau pentru agenţi de poliţie;
- perioada de studii universitare, dacă au fost cursuri de zi şi au fost finalizate cu o diplomă de licenţă sau doctorat (Notă: Masteratul nu este considerat vechime în muncă, eroare legislativă ce ar urma să fie rezolvată prin noua lege a pensiilor - Legea 127/2019);
- concediile medicale, inclusiv pentru incapacitate de muncă, de odihnă, de paternitate, pentru creşterea copilului, de studii, fără plată - de cel mult 30 de zile dintr-un an calendaristic;
- perioada în care a beneficiat de şomaj;
- suspendarea din funcție, precum și cazurile de desfacere a contractului de muncă, dacă acestea au fost anulate ulterior.
Totodată, nici actul normativ care reglementează activitatea de zilier - Legea nr. 52/2011 - nu prevede nimic în sensul asimilării vechimii în muncă.
Chiar şi în aceste condiţii, Legea 52/2011 oferă o serie de alte beneficii celor care prestează astfel de activităţi. În primul rând, subliniem faptul că cei care angajează zilieri trebuie să menţioneze acest lucru în Registrul naţional de evidenţă a zilierilor.
Aceeaşi lege prevede că raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar, adică cel care îl plăteşte, se face prin "acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă a unui contract individual de muncă".
Însă, chiar dacă activitatea de zilier nu se adaugă ca vechime de muncă sau stagiul de cotizare în ani la pensie, din veniturile pe care le primeşte acesta o cotă de 25% drept contribuţia de asigurări sociale (CAS) se duce spre pensia din sistemul de stat. În plus, pe lângă CAS, zilierului i se opreşte şi 10% impozit pe venit.
Deci, din banii pe care un zilier îi va primi, dacă activitatea prestată de el este înregistrată în Registrul zilierilor, se vor opri impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, ce îi va conferi acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Totuşi, activitatea de zilier nu îi conferă acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate şi nici nu îi dă posibilitatea de a primi concedii medicale pentru accidentele de muncă sau boli profesionale. Pentru a avea acces gratuit în spitalele de stat, zilierul se poate asigura opţional la sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi plata contribuţiilor aferente, ulterior, încheiind un contract cu casa judeţeană de asigurări de sănătate de care aparţine.
Concluzionând, activitatea de zilier nu reprezintă vechime în muncă, însă o parte din veniturile primite se vor duce către pensia de stat.
Comentarii articol (0)