Pentru o lună de vară, cu activitate redusă pentru unii angajatori din cauza concediilor de odihnă, domeniul relațiilor de muncă a avut parte de multe noutăți. Pe final de iulie, vă prezentăm cele mai importante schimbări care au apărut, în ordinea importanței lor.
Modelul contractului individual de muncă a fost modificat. Ministerul Muncii a modificat, prin Ordinul 585/2021, modelul contractului individual de muncă prin introducerea unei
scurte descrierei a atribuțiilor postului, în cazul angajatorilor cu până la nouă salariați, precum și obligația de a informa salariatul despre datoria de a adera la un fond de pensii administrat privat (pilonul II).
Specialiștii consultați de redacția noastră au arătat că, pe fondul acestor modificări,
toate contractele de muncă aflate în derulare trebuie modificate, prin intermediul unor acte adiționale.
Util: Model pentru informarea angajaților sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private Semnarea electronică a actelor de muncă a fost simplificată. La trecerea prin Parlament a OUG 36/2021, aleșii au simplificat o serie de aspecte legate de folosirea semnăturii electronice în domeniul muncii. Astfel, pe lângă semnătura electronică avansată și calificată, a fost introdusă și semnătura electronică simplă, iar marca temporală și sigiliul au fost eliminate. O modificare importantă adusă actului normativ, prin Legea 208/2021, este faptul că firmele care suportă costurile semnăturii electronice pentru ele și salariații lor vor putea deduce din impozitul pe profit această cheltuială.
O altă schimbare notabilă vizează obligația inspectorilor de muncă să accepte documentele electronice, fără a le mai cere și în format tipărit. De asemenea, aceștia
vor putea să ceară actele și înainte de a veni, propriu-zis, în control.
Cei care se vaccinează împotriva COVID-19 vor putea cere o zi liberă pentru fiecare doză. Pe final de lună a intrat în vigoare Legea 221/2021 ce oferă dreptul oricărui salariat de a primi o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 administrată, atât pentru sine, cât și pentru ziua în care își însoțește minorii sau copii cu dizabilități aflați în grijă. Această zi liberă se acordă la cerere, în urma unei discuții cu angajatorul privind zilele disponibile, pe baza adeverinței de vaccinare.
Ziua liberă pentru vaccinare se plătește de către angajator, similar ca ziua liberă acordată salariaților donatori de sânge, iar acest drept nu îi poate fi refuzat salariatului.
Redacția noastră a abordat subiectul din mai multe perspective, putând fi regăsite informații utile legate de
vaccinarea în weekend, de când
poate fi acordată ziua liberă, precum și
câte cereri trebuie să completeze salariatul pentru acest beneficiu.
Masca la birou a fost eliminată în spațiile închise în care se află maximum 10 salariați și dacă pentru toate au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Totuși, pentru acești salariați trebuie asigurată o distanță de un metru, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor salariați.
Exceptarea de la purtarea măștii nu se aplică pentru spaţiile închise comune, cum ar fi, de exemplu, sălile de mese, holuri sau scări.
Modificări importante la concediul medical. Deși adoptat în luna iulie, dar cu aplicabilitate din 1 august, merită menționat i OUG 74/2021 ce a modificat
OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Salariații care intră în concediul medical și care depun certificatul doar la unul dintre locurile de muncă pe care le au, în timp ce lucrează la celălalt, vor risca amenzi până la 2.000 lei, neplata indemnizației medicale sau chiar obligația de a returna banii primiți.
În plus,
concediile de carantină pentru cei care se duc de bunăvoie în țări aflate în zona roșie sau galbenă și care, la întoarcerea în țară, trebuie să intre în carantină, vor fi plătite din fondurile publice doar pentru cinci zile, pentru restul până la 14 zile, salariatul trebuind să își ia fie concediu de odihnă, fie zile fără plată de la angajator.
Comentarii articol (0)