ACCES GRATUIT
ANCOM: Atenție la tentativele de fraudă prin apeluri de la numere internaţionale
Utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pot fi ținta unor posibile tentative de fraudă ale unor persoane ce încearcă să obțină câștiguri ilegale, prin apeluri făcute din alte țări. În cazul în care au pierdut un astfel de apel, utilizatorii de telefonie mobilă sunt sfătuiți să nu sune la acel număr, mai ales dacă acesta le este necunoscut, deoarece pot fi suprataxați, costurile suplimentare fiind incluse în următoarele facturi, a avertizat luni Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În plus, specialiștii atrag atenția că, de la începutul anului, metodele de fraudă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp s-au diversificat.
Articolul continuă mai jos
“ANCOM atrage atenția utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc, care pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie”, apare într-un
comunicat de luni al autorității.
În general, aceste apeluri internaționale sunt foarte scurte, în încercarea de a-l forța pe cel ce a primit un astfel de apel să sune înapoi. De multe ori, aceste numere de telefon sunt cu suprataxă, scopul celor care vor să fraudeze fiind de a prelungi convorbirea și de a obține astfel mai mulți bani.
„Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează”, mai precizează ANCOM.
Cei care primesc astfel de apeluri
sunt sfătuiți să nu sune înapoi la numere pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă ele sunt internaționale și din țări cu care nu au nicio legătură. În plus, dacă totuși s-a răspuns la un asemenea apel, nu trebuie transmise date cu caracter personal.
Persoanele care se confruntă cu astfel de tentative de fraudă se pot adresa atât furnizorului lor de servicii de telefonie mobilă, cât și poliției, care este instituția abilitată să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.
Compania de securitate cibernetică Kaspersky,
citată de agerpres.ro, avertizează că, pe lângă acest tip de fraudă, din al doilea trimestru a anului, infractorii cibernetici au început să folosească mai multe metode de înşelăciune prin intermediul aplicaţiei
WhatsApp.
Una dintre metodele prin care se încearcă fraudarea este trimiterea unui mesaj la o listă de utilizatori WhatsApp, prin care se cer sume mici. Apoi, o altă metodă de fraudare constă în implicarea utilizatorilor într-un sondaj despre WhatsApp, aceştia trebuind să trimită, pentru a putea câștiga un premiu, mesaje către mai multe persoane din lista lor de contacte. În alte situații, utilizatorii sunt anunțați că au câștigat un premiu și că, pentru a-l primi, trebuie să plătească o taxă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)