ACCES GRATUIT
Proiect de lege
Stimulentul de inserție de 1.500 lei va fi acordat părinților care se întorc la muncă înainte de vârsta de un an a copilului, nu doar șase luni
În prezent, stimulentul de inserție primit de părintele care se întoarce la locul de muncă înainte de vârsta de șase luni a copilului, respectiv un an pentru cel cu dizabilități, este de 1.500 lei pe lună. La trecerea prin Parlament a OUG 26/2021, act normativ ce a schimbat condițiile acordării stimulentului de inserție în luna mai a acestui an, deputații au decis să majoreze perioada, de la șase luni până la un an, în care părinții pot primi stimulentul de inserție de 1.500 lei.
Articolul continuă mai jos
Deputații din Comisia de muncă și protecție socială au adus
o serie de modificări în beneficiul celor care se întorc mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului.
Proiectul de lege a primit aviz favorabil pentru adoptare, urmând să intre, în curând, la votul decisiv al deputaților.
Astfel, dacă proiectul trece de votul deputaților, stimulentul de inserție în valoare de 1.500 lei va fi acordat părintelui care revine la muncă înainte de împlinirea vârstei de 1 an a copilului, respectiv doi ani în cazul copilului cu dizabilități.
Cei care revin după vârsta de un an, respectiv doi ani, vor primi un stimulent de inserție în valoare de 650 lei.
Din luna mai a acestui an,
stimulentul de inserție a fost majorat de la 650 lei la 1.500 lei pentru părinții care se întorc la muncă înainte de vârsta de șase luni a copilului, respectiv un an, dacă cel mic are dizabilități. Părinții care se întorc la muncă în perioada cuprinsă între vârsta de șase luni a copilului și până în doi ani și 11 luni primesc un
stimulent de inserție în valoare lunară de 650 lei până împlinirea vârstei de trei ani a copilului, respectiv patru ani.
Citește și: Stimulentul de inserţie nu va mai înceta dacă părintele nu mai are venituri. Plata doar se suspendă
În prezent, OUG 111/2010 prevede că indemnizația pentru concediul de creștere și stimulentul de inserție nu pot fi executate silit decât pentru recuperarea unor sume încasate necuvenit acordate în baza acestei OUG.
Totuși, în luna mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că
indemnizația de creștere a copilului poate fi executată silit pentru orice datorie. Într-o încercare de a pune legislația în domeniu în acord cu decizia CCR, deputații vor să introducă în OUG 111/2010 o prevedere prin care să fie posibilă executarea silită a indemnizației de creștere, însă doar pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere a copilului minor.
“Indemnizația lunară pentru creșterea copilului trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere, în exercitarea obligației de întreținere a copilului minor”, se indică în motivarea deputaților care au introdus modificarea în proiectul de lege.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trece să treacă de votul decisiv al deputaților, iar apoi să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)