Așa cum s-a stabilit acum câteva zile, prin OUG 110/2021, unul dintre părinții poate solicita angajatorului său zile libere pentru supravegherea copiilor atunci când cursurile sunt suspendate sau limitate ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2.
Pentru a putea sta acasă, salariații trebuie să compleze o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, al căror model a fost oficializat acum. Pe lângă aceste documente, solicitantul trebuie să transmită și copia certificatului de naștere al copilului sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.
Așadar, părinții pot cere deja zilele libere, cu condiția ca cei mici să nu mai meargă la școală. OUG 110/2021 stabilește că “[z]ilele libere se acordă de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice”.
De principiu, măsura poate fi accesată de părinții școlarilor până în 12 ani, cât și de cei care frecventează unități de învățământ antepreșcolar, respectiv creșe și grădinițe. Suplimentar, în cazul copiilor cu handicap, pot cere aceste zile libere și părinții celor de până la 26 de ani.
Indemnizația aferentă acestor zile libere este de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).
Zilele libere pot fi solicitate de părinți atâta timp cât:
- nu desfăşoară muncă la domiciliu sau telemuncă;
- nu sunt vacanţe şcolare;
- celălalt părinte al copilului nu beneficiază de zile libere plătite pe baza acestui OUG;
- celălalt părinte nu se află în concediu de creştere copil, nu este asistent personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere;
- celălalt părinte nu se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată;
- celălalt părinte nu are contractul de muncă suspendat temporar;
- celălalt părinte nu realizează venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Măsura nu este una nouă, ea aplicându-se și anul școlar trecut, fiind reglementată prin două acte normative, respectiv Legea nr. 19/2020 și OUG 147/2020.
Mai multe detalii despre zilele libere pentru părinți în cazul închiderii școlilor se pot găsi în acest material.
Comentarii articol (1)