ACCES PREMIUM
De ce premium?
Munca de oriunde
Când semnează un contract cu o persoană din afara României, angajatorul trebuie să ia în considerare și legislația țării de rezidență
Dacă un angajator din România vrea să recruteze o persoană aflată și care va munci în afara granițelor, indiferent că este vorba de români sau nu, trebuie să țină cont că, deși contractul de muncă se va încheia conform prevederilor Codului muncii autohton, va trebui să includă și beneficiile oferite de legislația muncii din țara în care salariatul este rezident, dacă îi sunt mai favorabile.
Articolul continuă mai jos
Acesta este răspunsul dat de specialiștii KPMG România în cadrul conferinței
avocatnet.ro “Munca de la (mare) distanță” la întrebarea
“În cazul în care munca se desfășoară în străinătate, contractul de muncă se încheie conform legislației muncii din România sau a celei din țara în care salariatul este rezident?”, adresată de unul dintre participanți.
Mai exact, un angajator român trebuie să respecte atât prevederile legale din România, dar trebuie să verifice și legislația muncii din statul în care salariatul își desfășoară activitatea pentru a descoperi dacă nu cumva are o serie de obligații în plus.
“Contractul este unul semnat în baza Codului muncii din România, însă s-ar putea să fie incluse în legislația țării respective anumite clauze specifice, anumite drepturi ale salariatului, anumite beneficii, cum ar fi al treilea salariu sau prima de Crăciun. Trebuie văzut dacă acele reglementări se aplică și celor care au un contract de muncă cu o companie din România și, dacă e așa, trebuie ca angajatorul să se asigure că a inclus acele clauze și în contractul salariatului”, a explicat
Mădălina Racovițan, Tax Partner, KPMG România.
Daniel Jinga, Senior Tax Manager, KPMG România, a subliniat:
“Cât timp există drepturi mai favorabile impuse de legislația altor țări și care sunt aplicabile și pe această relație de muncă, trebuie ținut cont și de drepturile respective, indiferent dacă contractul a fost încheiat în baza legislației muncii din România”.
Alte articole utile din conferința
"Munca de la (mare) distanță":
Citește mai mult despre
contract de munca,
angajatori,
salariati,
legislatia muncii
Specialiști citați în acest articol
Mădălina s-a alăturat echipei KPMG în 1999. De-a lungul timpului ea a fost implicată în proiecte axate pe impozitarea persoanelor fizice, dezvoltând pe parcursul unei perioade de câțiva ani echipa Global Mobility Services (GMS) din cadrul KPMG România.
Mădălina a coordonat numeroase proiecte de asistență fiscală pentru industria petrolieră, electronică, software, alimente și băuturi. În prezent, ea coordonează o arie mai largă de servicii în cadrul KPMG, numită People Services, care îmbină serviciile de mobilitate internațională (Global Mobility), cu cele de salarizare (Payroll Outsourcing), legislația muncii (Employment Law) și consultanță în resurse umane (Human Resources Advisory). Ca Partener, Mădălina este în locul potrivit pentru a continua dezvoltarea serviciilor oferite de KPMG cu scopul de a anticipa nevoile clienților în aceste vremuri incerte. “Cred în potențialul pe care îl oferă serviciile integrate People Services oferite de KPMG clienților din România, pentru că ele reunesc specialiști KPMG din diverse domenii, ca de exemplu consultanți fiscali, avocați specializați în dreptul muncii și consultanți în resurse umane, care colaborează și dezvoltă noi servicii și produse menite să ajute clienții în gestionarea provocărilor acestora legate de capitalul uman.”
Daniel Jinga este Senior Tax Manager in cadrul KPMG Romania, echipa People Services, specializat in legislatia privind impozitarea persoanelor fizice.
Cu o experienta de peste 13 ani in consultanta fiscala, Daniel Jinga a coordonat numeroase proiecte din domeniul mobilitatii internationale a angajatilor. Este membru activ al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania din 2013.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)