Un risc important care trebuie luat în calcul de angajatorii care le permit salariaților din România să lucreze în alte țări ține de stabilirea fiscală a unui sediu permanent prin simpla aflare a salariatului respectiv pe teritoriul altui stat.
“Un angajat din România care are anumite responsabilități de generare de business, de vânzare, de servicii și produse și care desfășoară activitatea de generare de busines din alt stat poate să creeze, pentru angajatorul său din România, un sediu permanent din punct de vedere fiscal în statul respectiv. Acest sediu permanent va fi un dezmembrământ al entității juridice, ce devine, astfel, impozabilă în statul în care este creat acest sediu permanent”, a declarat Mădălina Racovițan, Tax Partner, KPMG România în cadrul conferinței avocatnet.ro “Munca de la (mare) distanță”.
Când este luată în calcul această posibilă stabilire a unui sediu permanent ca urmare prezenței a un salariat din România în altă țară trebuie să se țină cont și de activitatea efectivă, de rolul angajatului, tipul de activitate prestată și responsabilitățile sale pe teritoriul țării respective în numele angajatorului din România, a atras atenția Daniel Jinga, Senior Tax Manager, KPMG România.
Specialista a atras atenția că, deși sediul permanent are definiții în Codul fiscal și în alte tratate, stabilirea lui depinde foarte mult de circumstanțele situației analizate. “Dacă salariatul face activități de back-office, probabil că nu creează un sediu permanent, dar dacă face business development trebuie să ne gândim un pic mai mult la această temă”, subliniază Mădălina Racovițan.
Ea a mai afirmat că un risc cu implicații fiscale pentru companie poate apărea și atunci când angajatul care se află în afara României este membru al consiliului de administrație: "În funcție de poziția angajatului, dacă am un membru al consiliului de administratie sau trei din cinci membri ai consiliului de administrație se află în afara țării s-ar putea genera un risc fiscal pentru companie. Deși o companie este rezidentă fiscal în statul în care este înregistrată, dacă locul conducerii efective este într-o altă țară, chiar dacă este un SRL românesc, poate să devină rezidentă fiscal în statul unde are conducerea efectivă. Ceea ce înseamnă că, dacă mut rezidența fiscală unei companii din România într-o altă țară, s-ar putea să datorez impozit pe profit la nivelul companiei în acea țară", a explicat specialista KPMG.