„De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”, scrie în art. 1 alin. (2) din OUG nr. 111/2021.
Motivul pentru care statul decontează acum indemnizațiile de șomaj tehnic nu subscrie în sfera ajutoarelor prin care statul încearcă să ofere un impuls financiar firmelor care trec printr-o perioadă dificilă. OUG nr. 111/2021 oferă doar acoperirea unor costuri pentru acele activități pe care autoritățile le-au restricționat cumva în această perioadă (dar nu neapărat interzis). Scopul pentru care statul acoperă indemnizațiile în procentul de 75% este acela de a-i încuraja pe angajatori să nu facă disponibilizări și să păstreze contractele de muncă ale salariaților până când lucrurile vor reveni la normal.
Astfel, prevederile ordonanței privind decontarea nu vizează situațiile în care firmele au probleme financiare, așteaptă recuperarea unor datorii de la terți pentru a-și putea plăti salariile la timp ș.a.m.d. Mai mult, ordonanța e destul de clară în a restricționa decontările în cazul firmelor care sunt în faliment.
Desigur, Codul muncii oferă posibilitatea șomajului tehnic pentru motive economice, iar suspendarea contractelor de muncă pe acest temei e perfect valabilă ca ipoteză, doar că statul nu oferă decontări pentru asta la acest moment.
În plus, celelalte motive ce nu țin de măsurile impuse pentru starea de alertă din cauza cărora firmele au fost nevoite să închidă activitatea temporar nu le îndrituiesc să ceară decontările de la stat - de pildă, din cauza nerespectării unor prevederi legale, firmelor le-au fost închise temporar anumite spații, nu mai au voie să primească deloc clienți până la remedierea unor situați- problemă ș.a.m.d.
Potrivit ordonanței, „angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2” nu au dreptul la indemnizația decontată.
Util: Greșeli de evitat de către angajatori ca să nu riște amenzi sau să piardă decontările
Comentarii articol (0)