ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Angajatorii români pot aduce 100.000 de lucrători străini în România în acest an
Contingentul de lucrători străini pentru care angajatorii pot obține avize de muncă a fost dublat, de la 50.000 în 2021, la 100.000 în 2022, potrivit unei hotărâri de Guvern oficializate vineri. Motivele care au stat la această dublare a contingentului sunt lipsa forței de muncă din țara noastră și solicitările venite din partea firmelor care vor să angajeze cetățeni din afara Uniunii Europene (UE).
Articolul continuă mai jos
HG 132/2022, publicat vineri în Monitorul Oficial, prevede
un număr de 100.000 de lucrători străini ce pot fi nou-admiși pe piața forței de muncă din România pentru anul 2022. Pentru anul precedent,
numărul total disponibil a fost de 50.000, după ce și valoarea inițială (de 25.000) a fost dublată în vară.
Dublarea contingentului de lucrători străini pentru acest an a fost motivată și ca urmare a numărului de solicitări din partea celor care doresc să angajeze cetățeni străini din afara UE. Potrivit OG 25/2014, lucrătorii străini pot fi încadrați în România numai dacă
“angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României".
Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul.
Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în perioada ianuarie - august din 2021, 265.000 de locuri de muncă erau vacante, circa 51.000 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.
De asemenea, în primele opt luni ale anului, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)