ACCES PREMIUM
De ce premium?
Revenirea din CCC: Angajatorii care nu fac reinstruirea salariaților riscă amenzi de până la 10.000 lei
După revenirea din concediul de creștere a copilului (CCC), indiferent că a stat perioada maximă de 2 ani sau de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități, sau s-a întors mai devreme în câmpul muncii, salariatului îi este greu să revină la vechea rutină de muncă, chiar dacă revine pe același post în cadrul firmei. Totuși, obligațiile angajatorului nu se limitează doar la reactivarea contractului de muncă suspendat pentru perioada CCC, ci există și o serie de reinstruiri prevăzute de actele normative aplicabile în domeniul relațiilor de muncă.
Articolul continuă mai jos
Prima obligație este prevăzută de
Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, care prevede la articolul 10, alin (9), că: “
La revenirea la locul de muncă în condițiile prevăzute la alin. (8) (concediu de maternitate, CCC sau concediul paternal, n.red.), salariata/salariatul are dreptul la un program de reintegrare profesională, a cărui durată este prevăzută în regulamentul intern de organizare și funcționare și nu poate fi mai mică de 5 zile lucrătoare”.
Lipsa programului de reintegrare profesională a salariatului care se întoarce la muncă din CCC se sancționează cu o amendă cuprinsă între
3.000 și 10.000 lei.
Cea de-a doua obligație ține de instruirea periodică în materia securității și sănătății în muncă (SSM).
Orice salariat care revine la muncă după o perioadă de lipsă de peste 30 de zile lucrătoare trebuie să fie instruit în mod suplimentar față de instruirea periodică programată. Același lucru se întâmplă și dacă, în timpul lipsei, în activitatea salariatului au fost introduse echipamente noi sau au apărut modificări la acestea, a tehnologiilor existente/procedurilor de lucru sau la introducerea oricărei noi tehnologii/proceduri de lucru. Prevederea se regăsește în HG 1.425/2006 ce conține normele de aplicare ale Legii SSM nr. 319/2006, la articolul 98.
Nerespectarea acestei obligații poate aduce angajatorului o amendă cuprinsă între
4.000 și 8.000 lei prevăzută de Legea SSM pentru lipsa instruirii lucrătorilor.
Amândoua categorii de amenzi sunt aplicate de inspectorii teritoriali de muncă, dacă sunt descoperite în cadrul controalelor efectuate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)