Transferul de la contracte de muncă la alte forme de colaborare cu o sarcină fiscală redusă, precum PFA, II, IF sau microîntreprinderi ar fi principala consecință a eliminării facilităților fiscale acordate firmelor de IT, spun specialiștii. De asemenea, acest lucru ar putea să determine totodată și migrarea forței de muncă în străinătate ori reducerea investițiilor în businessuri din domeniu.
Astfel, așa cum reiese dintr-un comunicat al EY Romania remis redacției noastre, un sondaj recent realizat de către companie reflectă că,
dacă vor dispărea facilitățile fiscale din IT,
este posibil ca numărul celor angajați cu contracte de muncă să scadă drastic, în condițiile în care
foarte mulți dintre aceștia
vor opta pentru forme de organizare alternative precum înființarea unui
PFA, a unui
II,
IF sau a unei
microîntreprinderi. Este vorba, mai exact, despre facilitatea fiscală prevăzută de Codul fiscal privind scutirea de impozitul pe veniturile salariale, în cotă de 10%, pentru angajații din domeniul IT.
Întreg demersul ar presupune, de fapt, căutarea unei alternative pentru care taxele și impozitele să fie în continuare mai reduse decât varianta angajării în baza unui contract de muncă.
Evident, va trebui totuși ținut cont, în acest sens, și de
aspectele la care la ce ar trebui să fie atente PFA-urile pentru a nu risca reîncadrarea activității lor într-una de salariat.
Asta deoarece, așa cum au punctat și specialiștii, numărul controalelor la specialiștii și la firmele din domeniu va crește cu siguranță, mai ales în contextul în care riscul ca activitatea respectivă să fie catalogată în continuare drept dependentă va crește semnificativ dacă specialiștii vor presta servicii inclusiv pentru cei la care au avut înainte calitatea de salariat.
Astfel, în urma unei eventuale reclasificări efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu ocazia unor inspecții fiscale, sume semnificative de plată ar putea fi astfel puse în sarcina contribuabililor din domeniul IT.
De asemenea, potrivit aceluiași sondaj realizat de către EY, este posibilă, în egală măsură, fie
orientarea celor din domeniul IT către deservirea unor beneficiari străini, fie
emigrarea specialiștilor cu tot cu familii ori chiar
închiderea unor business-uri și setarea lor în alte state.
Acest lucru înseamnă că, deși eliminarea facilităților fiscale de către Executiv are drept scop creșterea încasărilor la bugetul de stat, în egală măsură, dacă ținem cont de potențialele consecințe enumerate mai sus, un astfel de demers este posibil să reducă, de fapt, aceste încasări în mod semnificativ, spun specialiștii.
“
Partenerii EY au explicat că, la un calcul simplu, trecerea angajaților la alte forme de colaborare ar înjumătăți încasările la buget din impozitul pe venit și din contribuțiile sociale. În plus, ei nu exclud ca pierderile să fie și mai mari, în cazul în care angajații din IT vor migra cu familiile din România, moment în care nu se mai află în discuție doar veniturile salariale, ci și alte venituri ce sunt obținute de aceste persoane”, se mai arată în comunicatul EY Romania.
Așadar, potrivit specialiștilor, aparenta îmbunătățire privind banii colectați la buget ar putea fi, de fapt, o înrăutățire a situației actuale.
Ținând cont de toate cele de mai sus,
specialiștii EY Romania le recomandă companiilor să fie în permanent preocupate de sustenabilitatea businessului și
să adopte întotdeauna o poziție flexibilă față de schimbările în legislație privind facilitățile fiscale acordate salariaților din IT.
Reamintim că
printre măsurile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență se regăsește și ideea de reducere a facilităților fiscale aplicabile în prezent, care ar urma să fie implementată pentru a spori încasările la bugetul statului.