Prevederea a fost inclusă în OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Deși reglementarea voucherelor de vacanță acordate salariaților trebuia să fie cea din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare (ce cuprinde reglementările privind tichetele de masă, cadou, creșă și culturale), Guvernul a decis, prin același act normativ oficializat recent, să amâne intrarea în vigoare a acestor prevederi din Legea biletelor de valoare pentru 1 ianuarie 2027.
Limita privind acordarea acestor vouchere de vacanță se menține la șase salarii minime brute, iar în condițiile în care salariul minim brut va crește la 2.550 lei din 1 ianuarie 2022, valoarea maximă va crește la 15.300 lei.
Voucherele de vacanță acordate salariaților au o deductibilitate fiscală de 100% în limita a șase salarii minime pe an/angajat/an fiscal și beneficiază de o exceptare de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat și a plății contribuției asiguratorii de muncă, datorată de angajator. Pentru aceste vouchere, salariatul care le primește va plăti impozit pe venit de 10%.
Aceste vouchere pot fi folosite pentru plata serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice, care includ obligatoriu cazare, pot fi adăugate și alte servicii, precum masă, transport sau tratament balnear.
„Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat publicat recent pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
Angajatorii mai au și alte două opțiuni pentru acordarea unor sume pentru vacanțele salariaților, voucherele de vacanță nu sunt singura opțiune. Mai exact:
- se pot acorda prime de vacanță, însă OUG 8/2009 prevede clar că salariatul care primește vouchere de vacanță nu poate primi și prima de vacanță;
- salariaților li se poate deconta cheltuielile de vacanță, în limita câștigului salariu mediu în vigoare pentru anul decontării. Dacă banii de vacanță acordați de angajator depășesc această sumă, salariații vor datora la stat impozit pe venit (10%) și contribuții sociale pentru pensii (25%) și sănătate (10%).