Și în acest an, ca în mai toți anii precedenți, au apărut noutăți legate de pensii. Astfel, mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie ce se aplică acum va fi disponibil încă, cel puțin, doi ani, iar în cazul pensiilor calculate greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți nu se mai prescrie, adică se va putea face oricând cerere de recalculare.
1. Mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi disponibil până în 2023. Asta înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei. În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023.
2. În cazul pensiilor stabilite greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți a devenit imprescriptibil. Pensionarii ale căror pensii au fost stabilite greșit din vina caselor de pensii vor putea să-și exercite oricând dreptul de a-și recupera banii care li se cuvin, întrucât acesta a devenit imprescriptibil, începând din aprilie.
3. Talonul mov de pensie se va putea primi prin e-mail. Acordarea talonului mov de pensie în format electronic va fi făcută doar celor care o cer, în mod expres, Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit unei legi care a intrat în vigoare în noiembrie. Totuși, pentru ca această solicitare să poată fi făcută efectiv, normele de aplicare ale legii pensiilor trebuie modificate, termenul-limită fiind luna februarie 2022.
4. Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului. Angajații cu handicap grav, accentuat sau mediu beneficiază, mai nou, de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea. De fapt, legislația a fost astfel modificată pentru a fi pusă în acord cu o decizie a Curții Constituționale a României, prin care s-a eliminat, în 2018, condiționarea pensionării mai rapide de existența handicapului înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.
5. Regulile muncii în condiții speciale au fost schimbate, iar anumite persoane se pot pensiona mai devreme pentru munca în astfel de condiții. Vorbim, concret, despre introducerea în categoria muncii în condiții speciale a activităților desfășurate în termocentralele pe bază de cărbune. Astfel, perioadele lucrate în astfel de condiții după data de 1 aprilie 2001, se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale. Mai exact, se acordă șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă. Pensionarea mai rapidă pentru cei care muncesc în termocentrale pe cărbune
nu se aplică retroactiv.
6. Casele de pensii nu pot respinge cererile de pensionare doar pentru că nu primesc actele doveditoare ale stagiului de cotizare din alte state UE. Cererile de pensionare ale persoanelor care au stagii de cotizare atât în România, cât și într-un alt stat membru al Uniunii Europene nu pot fi respinse de către casele de pensii județene doar pentru că instituțiile omoloage din UE nu au transmis formularul european standard de legătură (E205).
7. Actele necesare obținerii banilor acumulați în conturile pensiilor facultative se pot transmite și online. Din vară, cei care-și retrag banii acumulați la fondurile de pensii private (Pilonul III), adică cei care nu îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a putea primi pensie facultativă, pot să transmită actele necesare și prin mijloace electronice, nu numai direct la administratorul fondului de pensii facultative.
8. În plus, actele de aderare pentru pensiile private și facultative se pot semna și electronic. Înscrierea la un fond de pensii, fie că vorbim despre cele administrate privat (Pilonul II) sau despre cele facultative (Pilonul III), se poate face de-acum inclusiv prin utilizarea semnăturii calificate.
9. Cei ce lucrează în serviciile de ambulanță nu pot ieși mai devreme la pensie până în 2023. Deoarece sistemul medical din țara noastră se confruntă cu o lipsă majoră de personal, lucru cu atât mai evident în actualul context epidemiologic, autoritățile au suspendat până în 2023 posibilitatea ca personalul profesionist operativ de intervenţie să se pensioneze la 57 de ani.
Bonus: Cum poți afla online, pas cu pas, ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta de stat. În încheierea sintezei privind pensiile, prezentăm procedura ce trebuie parcură pentru a putea afla, fără să fie nevoie de deplasarea la autorități, ce vechime s-a acumulat pentru pensie.
Comentarii articol (2)