- șapte zile pentru cei nevaccinați sau cei care s-au reinfectat într-o perioadă ce depășește 90 de zile de la o infectare precedentă (de la 10 zile);
- cinci zile pentru cei vaccinați și confirmați pozitivi pentru prima dată sau cei reinfectați într-o perioadă mai mică de 90 de zile de la infectarea anterioară (de la șapte zile).
Cei care sunt declarați vindecați se pot întoarce în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc) fără a fi necesare un aviz epidemiologic sau un test negativ PCR.
De la începutul lunii s-a redus și perioada de carantină pentru contacții direcți, fiind de doar cinci zile, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu.
Ministerul Sănătății a modificat și ceea ce trebuie să facă persoanele confirmate cu COVID-19. Astfel:
- cei fără simptome vor fi izolați la domiciliul pentru șapte/cinci zile;
- cei fără risc, dar cu simptome ușoare și medii și care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu și tratați/monitorizați la domiciliu de către medicul de familie;
- cei cu simptome vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare;
- cei monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență către centrele de evaluare pentru internare/inițierea tratamentului, prin intermediul serviciului 112, dacă apar următoarele simptome:
- febră înaltă ce durează peste cinci zile sau care reapare după o perioadă fără febră;
- tuse seacă intensă sau care se accentuează;
- o saturație a oxigenului în sânge mai mică de 94% pentru cei care nu au avut probleme respiratorii înainte de infectarea cu COVID-19;
- greutate în respirație nou-apărută sau accentuarea acestei afecțiuni deja existente;
- dureri în piept la respirația adâncă;
- oboseală puternică;
- dureri de cap intense.
- cei cu simptome ușoare sau medii, care nu necesită oxigenoterapie, dacă care au cel puțin doi factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.
Privind tratamentul bolnavilor monitorizați de medicul de familie, antiviralele orale vor fi oferite doar în primele șapte zile de boală pacienților cu factori de risc de evoluție severă și doar după aprecierea eventualelor contraindicații sau precauții. Nu vor fi prescrise antibiotice, cum ar fi azitromicină, decât dacă apar infecții bacteriene, și nu se recomandă administrarea dexametazonei sau a altor corticosteroizi în faza incipientă a bolii, deoarece pot prelungi sau agrava evoluția bolii.
Cei asimptomatici vor fi monitorizați o dată la două zile de către medicul de familie, în timp ce aceia ce prezintă simptome vor primi recomandări de tratament simptomatic și vor fi monitorizați zilnic.
Pe de altă parte, pacienții COVID-19 care au fost internați din cauza simptomelor sau a altor boli care s-au agravat pe fondul infectării cu SARS-CoV-2 pot fi externați cu statutul de vindecat sau atunci când medicul care îi tratează consideră oportun, pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu. Aceștia urmează să fie monitorizați în continuare și declarați vindecați de către medicul de familie la încheierea perioadei de izolare recomandate. Acei bolnavi care nu au medic de familie vor fi declarați vindecați la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care i-a tratat. Dacă acești pacienți au fost declarați vindecați la externare, spitalul unde au fost tratați va introduce statutul de "vindecat" în platforma Corona Forms în decurs a 24 de ore de la externare.
Comentarii articol (0)