ACCES PREMIUM
De ce premium?
Plângerile penale depuse în timpul inspecțiilor fiscale pot afecta rambursarea de TVA
În condițiile care autoritățile fiscale întrerup o inspecție pentru a face o plângere penală ce vizează contribuabilul verificat, specialiștii avertizează că, în acest fel, pot fi afectate rambursările de TVA. Ne referim la o regulă de procedură fiscală implementată de câțiva ani pentru care fiscaliștii au putut evalua efectele apărute în practică.
Articolul continuă mai jos
„Un subiect vechi pentru care am putut vedea în această perioadă cum a fost implementat vizează plângerea penală în timpul inspecției fiscale. Dacă vă aduceți aminte, acum câțiva ani au existat foarte multe plângeri penale și s-a modificat Codul de procedură fiscală. (...) Din păcate, soluția aleasă atunci nu a fost cea mai fericită. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul: la momentul actual, nu se mai poate emite o decizie de impunere în situația în care organul fiscal face o plângere penală.Și toată lumea a spus la acel moment că organul fiscal nu va mai avea un interes în a trimite plângeri penale către Parchet, ceea ce nu se întâmplă în practică. Aceste plângeri penale se fac, chiar cu suspendarea inspecției fiscale, ceea ce reprezintă, în fapt, o delegare a activității de control către Parchet sau către organele de cercetare penală. (...) Încă întâlnim cazuri în care inspecția fiscală, pentru interpretarea prevederilor din Codul fiscal, trimite plângeri către Parchet, în condițiile în care, în opinia noastră, ar putea foarte bine să facă propria evaluare a situației de fapt fiscale”, a lămurit recent, la conferința fiscală organizată de EY România,
Emanuel Băncilă, Partener la Băncilă, Diaconu și Asociații.
Astfel, o asemenea întrerupere a inspecției fiscale poate duce automat la
amânarea soluționării unei cereri de rambursare de TVA. De fapt, s-au făcut chiar și demersuri la Curtea de Justiție a UE pentru a se vedea dacă acest lucru reprezintă sau nu o încălcare a Directivei europene de TVA (însă n-avem o soluție încă).
„O astfel de situație are implicații negative în ceea ce privește rambursarea de TVA, spre exemplu, în situația în care avem o cerere de rambursare de TVA și procedura fiscală se prelungește destul de mult - de fapt, se prelungește până când vom avea o rezoluție finală, după ce s-au parcurs căile administrative și judiciare de atac. În acest sens, există chiar o întrebare preliminară ridicată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Justiție a UE - în ce măsură se încalcă Directiva de TVA în situația în care se suspendă procedurile administrative atunci când avem de a face cu rambursarea de TVA?”, a precizat fiscalistul.
Totodată, o suspendare a inspecției fiscale
mai poate afecta și accesarea procedurii amnistiei fiscale, a adăugat Emanuel Băncilă:
„Și, de asemenea, poate să aibă implicații cu privire la procedura amnistiei, întrucât, odată trimisă plângerea către Parchet, nu este foarte clar în ce măsură se revine asupra inspecției fiscale, ca să se dea o decizie de impunere, astfel încât contribuabilul să poată beneficia de amnistie.”
Citește mai mult despre
TVA,
inspectie fiscala,
inspectie fiscala persoane juridice,
suspendare inspectie fiscala,
rambursare tva,
amnistie fiscala
Specialiști citați în acest articol
Emanuel Băncilă s-a alăturat EY în 2013 și își desfășoară activitatea în biroul din București. Emanuel are peste 24 de ani de experiență în litigii fiscale, dintre care 16 ani a făcut parte din grupul companiilor din Big4. De asemenea, el a condus departamentele juridice ale diverselor companii multinaționale care se ocupă de un mediu foarte reglementat, în special de impozitare.
Emanuel este recunoscut ca un avocat de referință pentru domeniul litigiilor fiscale, fiind singurul avocat din România care a reușit să redeschidă două dintre cele mai mari rafinării românești ce fuseseră închise de autoritățile fiscale.
Emanuel a asistat și a reprezentat contribuabilii în legătură cu contestarea deciziilor fiscale emise de autorități cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind plata tuturor tipurilor de taxe, facilități fiscale incluse în contractele de privatizare, autorizații aplicabile bunurilor accizabile și amenzilor impuse de autoritățile fiscale române.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)