Deși obligația de a comunica încetarea contractului și de a-i înmâna fostului salariat decizia de încetare sau de constatare a încetării, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru, este a angajatorului, fostul salariat poate solicita aceste documente și ulterior sau chiar în momentul încetării raportului de muncă, dacă angajatorul nu i le-a eliberat din proprie inițiativă.
De asemenea, încă de la începutul relației de muncă, salariatul trebuie să se afle în posesia unui exemplar al contractului de muncă și al fișei de post, fiind recomandată chiar solicitarea unui extras din registru care să confirme atât comunicarea încheierii contractului, dar și corectitudinea elementelor esențiale înregistrate (timpul contractului, durata acestuia, salariul, funcția).
Pentru că mi-au fost semnalate situații în care datele comunicate în Revisal, fie nu erau cele convenite de părți în contractul individual de muncă, fie nu erau cunoscute sub nicio formă de către salariați, o primă recomandare este citirea cu atenție a contractului înainte de semnarea acestuia, iar ulterior comunicarea/ solicitarea unui extras imediat după comunicarea datelor în registru.
Pot spune că recomandarea este utilă ambelor părți, pentru salariat reprezentând garanția înregistrării datelor pe care le-a negociat, iar, pentru angajator, dovada respectării bunei-credințe.
Corelativ, avem și obligația angajatorului de a transmite declarațiile prevăzute de lege, însă nici verificarea de către salariat a îndeplinirii acestei obligații nu este chiar la îndemâna oricui, fiind necesară fie înscrierea în Spațiul Privat Virtual sau pe pagina de web a Casei Naționale de Pensii Publice, fie verificarea calității de asigurat pe pagina de web a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Este adevărat că salariatul poate figura ca fiind asigurat în sistemul de sănătate și după încetarea raportului de muncă, însă o verificare periodică poate preveni situațiile neplăcute.
Aceste aspecte nu ar trebui neglijate, în primul rând de către angajator, dar nici de către salariați sau foștii salariați, mai ales atunci când neîndeplinirea obligațiilor care-i revin angajatorului în privința înregistrării contractelor de muncă, transmiterea declarațiilor și a datelor privind încheierea, modificarea și încetarea raportului de muncă, îi poate pune pe salariați în situația în care nu și-ar putea exercita drepturile prevăzute de lege.
Un astfel de drept îl reprezintă chiar indemnizația cuvenită în cazul în care suspendarea contractului de muncă are la bază restricțiile impuse în actualul context epidemiologic, iar în cazul în care fostul angajator nu a comunicat încetarea raportului de muncă, salariatul nu poate beneficia de respectivul drept sau angajatorul care l-a plătit deja nu l-ar putea deconta.
Într-o astfel de situație s-a aflat o salariată care, timp de cinci ani, a avut un al doilea contract de muncă activ, despre care știa că a încetat, iar din această cauză nu a putut beneficia în 2020 de șomajul tehnic decontat.
Pentru a obține decizia de încetare / constatare a încetării contractului de muncă s-a adresat instanței competente și a solicitat constatarea încetării raportului de muncă începând cu luna martie 2015, încetarea având la bază demisia.
De asemenea, demisia nu era condiționată de respectarea termenului de preaviz, salariata arătând că angajatorul nu și-a îndeplinit obligația de a achita contribuțiile calculate și reținute, deci erau incidente dispozițiile art. 81 alin (8) din Codul muncii.
Deși instanța a obligat fostul angajator să emită și să-i comunice fostei salariate decizia de încetare, rămâne în discuție exercitarea dreptului de a beneficia de indemnizația de șomaj prevăzută de lege, dar și dreptul angajatorului de a obține respectiva sumă de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Cu alte cuvinte, foștii salariați pot fi prejudiciați și după încetarea în fapt a relației de muncă, vigilența acestora devenind astfel o condiție pentru a-și putea exercita drepturile recunoscute de lege.
Comentarii articol (0)