ACCES GRATUIT
M-am întors la muncă din CCC, sunt în plată stimulentului de inserție, dar vreau să revin în același CCC. Este posibil?
Dacă o salariată anterior aflată în concediul de creștere a copilului (CCC) decide, după revenirea la locul de muncă, să se întoarcă în CCC, acest lucru este posibil, dacă "răzgândirea" o face cu ceva timp înainte ca copilul să împlinească vârsta de doi ani sau trei ani, dacă cel mic are dizabilități.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, dacă o salariată a cărui contract de muncă a fost suspendat, ca urmare a intrării în concediu de creștere, revine după câteva luni de lipsă la locul de muncă pentru a primi stimulentul de inserție, ea are dreptul să se reîntoarcă în concediul de creștere pentru același copil, dacă cel mic nu a împlinit doi sau trei ani. Reîntoarcerea în CCC duce la o nouă suspendare a contractului de muncă cu aceeași dată de finalizare ca și în prima decizie de suspendare, dar și la oprirea plății stimulentului de inserție.
Normele de aplicare ale
OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, ce se regăsesc în
HG 52/2011, prevăd, la art. 23, alin. (1), lit. e, că:
"Dreptul reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se cuvine (...) începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul stimulentului de inserție nu mai realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, și solicită revenirea în concediul pentru creșterea copilului, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la această dată".
Totuși,
indemnizația de CCC și stimulentul de inserție nu se pot cumula. Cât timp se află în CCC, beneficiarul (indiferent că este vorba de mama sau tatăl copilului care este în concediul de creștere) va primi indemnizația aferentă, dacă se reîntoarce la muncă va primi
valoarea stimulentului în funcție de vârsta avută de copil la revenirea în muncă (mai mică de șase luni - 1.500 lei/lună, după șase luni - 650 lei/lună), iar reîntoarcerea în CCC din timpul stimulentului de inserție duce la stoparea stimulentului și acordarea exclusivă a indemnizației de CCC.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)