Atunci când va face calculul aferent indemnizației de concediu medical (CM) ce trebuie plătită salariatului de către angajator, cel din urmă nu va lua în calcul zilele nelucrătoare, chiar dacă perioada de incapacitate temporară de muncă pentru care a fost emis certificatul medical cuprinde și astfel de zile. Zilele care stau la baza indemnizației medicale sunt doar cele lucrătoare, nu și cele de repaus săptămânal, indiferent dacă zilele nelucrătoare acordate de firmă sunt în zilele de weekend sau în alte zile ale săptămânii. Prevederile se regăsesc în OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și în normele sale de aplicare.
OUG 158/2005 prevede că indemnizația de concediu medical pentru incapacitate de plată se suportă de către angajator din prima până într-a cincea zi de incapacitate temporară de muncă, urmând ca apoi sumele să fie decontate de firmă la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). Chiar și în condițiile în care concediul medical primit de salariat depășește cele cinci zile suportate de angajator, el trebuie să primească indemnizația aferentă întregii perioadei de incapacitate temporară de muncă, urmând ca angajator să fie cel care depune diligențele pentru a-și recupera sumele plătite de la FNUASS.
Totuși,
dacă perioada de incapacitate temporară de muncă cuprinde și zile nelucrătoare, acestea nu vor fi plătite, indiferent că vorbim de perioada care trebuie suportată de angajator sau
de FNUASS.
Această prevedere se regăsește în
normele de aplicare ale OUG 158/2005, la art. 31, alin. (1):
"Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), pentru zilele lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de incapacitate".
În continuare se prevede că numărul de zile ce urmează a fi plătite
nu va cuprinde zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, și/sau zilele nelucrătoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncă.
De exemplu, dacă un salariat care lucrează, de obicei, de luni până vineri are un concediul medical emis de marți până duminică, banii primiți pe concediul medical nu vor cuprinde si zilele de sâmbătă și duminică. În aceeași măsură, dacă un angajat are un concediu medical care cuprinde, de exemplu, prima și a doua zi de Paște (zile de sărbătoare nelucrătoare), indemnizația de concediu medical nu va cuprinde și suma aferentă acestor două zile.
Singura situație în care va fi plătită indemnizația de CM pentru zilele de sâmbătă și duminică de către angajator este doar dacă, prin contractul colectiv de muncă la nivel de companie/unitate sau prin regulamentul intern, s-a stabilit că repausul săptămânal nu este stabilit în zilele de sâmbătă și duminică, ci în alte zile ale săptămânii, de exemplu, luni și marți. În acest caz, dacă certificatul medical este emis pentru perioada luni-duminică, indemnizația va acoperi doar zilele de miercuri până duminică, inclusiv, zilele de luni și marți fiind nelucrătoare conform documentelor de muncă.
Reamintim că la baza calculului indemnizației de concediu medical, indiferent de cuantumul aplicat acestuia, cum ar fi 75% pentru incapacitate temporară de muncă/100% pentru urgențele medico-chirurgicale, 75% pentru riscul maternal sau 85% pentru îngrijirea copilului bolnav, stă media veniturilor salariale brute avute în ultimele șase luni.
Util: Intrarea în concediu medical după întoarcerea din CCC aduce mai puțini bani salariațilorÎn cazul în care concediul medical eliberat se acordă fără îndeplinirea stagiului de asigurare în sistemul public de sănătate, cum e cazul pentru
izolarea ca urmare a infectării cu COVID-19 sau a riscului maternal, iar salariatul nu a contribuit minim șase luni în sistemul public de sănătate, baza de calcul va fi media veniturilor din perioada lucrată.
Pe de altă parte, dacă salariatul nu îndeplinește stagiul minim de asigurare, iar incapacitatea temporară de muncă pentru care se eliberează un astfel de concediu medical are impusă o astfel de condiție, salariatul se poate folosi de
adeverința medicală eliberată de medicul curant sau de concediul medical, dacă acesta a fost emis, pentru
a-și motiva absența de la locul de muncă, fără, însă, a-i fi plătită indemnizația de concediu medical.
Comentarii articol (0)