Angajatorii care acordă tichete cadou cu ocazia sărbătorilor pascale au, din acest an, un plafon mai mare pentru care nu plătesc impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, respectiv de 300 lei față de 150 lei, cât a fost până la finalul lui 2021. Acest plafon este valabil atât pentru tichetele cadou acordate salariaților, cât și pentru cele oferite copiilor salariaților.
Codul Fiscal stabilește că tichetele cadou până în valoarea de 300 de lei, acordate de firme strict salariaților lor, nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii dacă sunt acordate cu ocazia Paștelui, Crăciunului sau a altor sărbători similare altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor, pe lângă celelalte ocazii, respectiv de Ziua Femeii (8 martie) pentru salariate sau Ziua Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.
Concret, angajatorii care dețin fonduri pot acorda tichete cadou în valoare maximă de 300 lei fiecăruia dintre salariați și în cuantum de 300 lei pentru fiecare copil al salariaților, fără a plăti dările la stat pentru ele.
Cuantumul de 300 lei reprezintă plafonul maxim netaxabil, angajatorii pot acorda salariaților lor sume mai mici de atât sau mai mari, urmând ca pentru cele din urmă să plătească impozitul și contribuții pentru valoarea care depășește 300 lei. Totodată, angajatorul are libertatea să decidă dacă oferă tichete cadou doar salariaților, doar copiilor salariaților sau ambelor categorii.
Dacă angajatorul are printre salariați ambii părinți ai unui copil, fiecare dintre părinți trebuie să primească tichete cadou, nefiind prevăzută nicio excepție în această privință. Astfel, dacă decide să ofere tichete cadou și salariaților, și copiilor lor de 300 lei, angajatorul va ajunge să dea unei familii cu un copil ai cărui părinți sunt angajați în aceeași companie suma de 1200 lei în tichete cadou, acționând legal. Dacă procedează altfel, angajatorul ar putea fi acuzat de discriminare.
Pentru a evita atât diferențele dintre salariații cu copii, inclusiv situațiile cu ambii părinți angajați în aceeași firmă, și cei fără copii, cât și discuțiile care pot apărea între colegi sau chiar salariați și angajator, este utilă
stabilirea modalității de acordare a beneficiilor extrasalariale, unde sunt încadrate și tichetele cadou, în regulamentul intern, document ce trebuie luat la cunoștință de fiecare dintre angajați.
Reamintim că tichetele cadou pot fi acordate și
salariaților care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții de dublă acordare fac referire la tichetele de masă și la cele culturale.
Dacă firma a cumpărat
tichete cadou pe hârtie până la data de 1 februarie 2022, le va putea acorda pe acestea salariaților, ele putând fi folosite până la data expirării înscrise pe ele. Însă dacă tichetele cadou au fost cumpărate după această dată, ele vor fi acordate
doar pe card.
Important de reținut este că, pe finalul anului trecut, a apărut interdicția firmelor
de a mai acorda tichete cadou și altor persoane decât propriilor salariați. Schimbarea adusă de OUG 130/2021 este cu atât mai importantă cu cât amenda pentru nerespectarea ei se ridică la usturătoarea valoare de 35.700 lei.