ACCES GRATUIT
UPDATE: Au apărut noi măsuri oficiale pentru facilitarea angajării străinilor în România
Pentru a corecta situația întâlnită înainte, respectiv o durată mare a procedurilor necesare angajării unor lucrători din alte țări, generată, în principal, de creșterea numărului de angajați străini admiși pe piața muncii din România, autoritățile de la noi au adus, printr-o ordonanță oficializată aseară, o serie de modificări legislației din domeniu, scopul lor principal fiind facilitarea angajării lucrătorilor proveniți din afara granițelor.
Articolul continuă mai jos
La modul concret,
OUG 59/2022, publicată joi în Monitorul oficial, aduce două modificări legislației privind angajarea cetățenilor străini în țara noastră.
Astfel, potrivit ordonanței, în primă fază este modificată
OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, în sensul creării posibilității de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare ori detașare
la oricare dintre birourile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
Anterior, cererea pentru eliberarea avizului de angajare/ detașare se depunea
"de către angajator/ beneficiarul prestării de servicii la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări în a cărei rază de competență își are sediul angajatorul/ beneficiarul prestării de servicii”.
Apoi, prin ordonanța apărută recent e stabilită modificarea altui act normativ, respectiv a
OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. Mai exact, termenul în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare, este prelungit de la 60 de zile, cât era înainte, la
180 de zile, adică este de trei ori mai lung.
"Viza se soluționează de Centrul Naţional de Vize, în termen de 20 zile de la data depunerii cererii de eliberare", mai scrie în OUG.
Schimbările erau necesare, potrivit notei de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect, în contextul în care, pentru acest an, contingentul de lucrători străini pentru care angajatorii pot obține avize de muncă a fost dublat, de la 50.000 în 2021,
la 100.000, iar ridicarea restricțiilor stabilite pe fondul pandemiei de COVID-19 a dus la creșterea numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare ori detașare, ceea ce se traduce prin îngreunarea procesului, reducerea capacității de soluționare a cererilor și mărirea duratei procedurilor necesare angajării străinilor.
“La momentul actual, o societate comercială înregistrează pe portalul Inspectoratului General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne o solicitare de programare a depunerii cererii, iar, pe fondul numărului foarte mare, aceasta este procesată la un interval de timp destul de lung, de aproximativ 70-80 de zile calendaristice. Programarea tardivă la ghișee conduce la expirarea valabilității unor documente necesare obținerii avizului, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, cazierul judiciar al străinului, adeverința eliberată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă”, apare, mai exact, în nota de fundamentare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)