Acordarea banilor de telemuncă, adică acoperirea de către firmă a unor cheltuieli generate angajatului de telemuncă este obligatorie, întrucât chiar Legea telemuncii îi obligă pe angajatori să prevadă în contracte cum anume acoperă aceste cheltuieli. Codul fiscal mai oferă însă un beneficiu al neaplicării taxelor salariale în limita deja cunoscută de 400 de lei lunar.
Conform Codului fiscal, angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă, iar sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților.
Așadar, banii (cu beneficiul din Codul fiscal!) nu se pot acorda pentru zilele când angajatul nu lucrează în telemuncă: or, asta poate însemna că vine la birou, că e în concediu medical, de odihnă, e într-o zi liberă conform Codului muncii, are o zi liberă pentru donarea de sânge, vaccinare și orice altă situație pe care o putem adăuga aici în care angajatul nu lucrează efectiv în telemuncă.
O confirmare a acestui lucru o aflam în februarie anul acesta, cu ocazia unei conferințe de profil organizate de avocatnet.ro:
„Sunt 400 de lei care sunt acordați corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitatea în regim de telemuncă (...) Angajatorul, practic, pentru scopul de a justifica fiscal suma de 400 de lei sau mai puțin trebuie să aibă o evidență exactă a numărului de zile (niște pontaje separate) în care să arate câte din zilele lunii lucrătoare din lună au fost efectiv desfășurate în regim de telemuncă. Acest plafon se acordă proporțional cu acele zile; nu le dăm tuturor 400 de lei indiferent dacă lucrează de la birou sau de acasă”, explica atunci Ruxandra Jianu - Partener Taxe, Biriș Goran SPARL.
Prin urmare, nu se vor număra zilele libere sau zilele în care angajatul nu muncește în regim de telemuncă, oricare ar fi acestea. Aceste sume de bani nu au același regim ca veniturile salariale și chiar dacă, să zicem, un angajat e plătit și pentru zilele libere dintr-o lună, pentru că așa prevede Codul muncii, acordarea acestor bani cu beneficiul netaxării din Codul fiscal nu se poate face în mod similar, adică și pentru zilele când nu se lucrează efectiv. În caz contrar, la un control fiscal, angajatorii ar putea avea probleme în a justifica sumele acordate.