Din iulie până la finalul anului, inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) vor continua o serie de campanii sau acțiuni de control începute deja, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în cel al securității și sănătății în muncă (SSM). Totuși, vor fi demarate din următorul trimestru și verificări noi.
Conform
calendarului pregătit de Inspecția Muncii, în perioada iulie-septembrie, ITM va începe verificarea modului de respectare de către angajatori a legislației aplicabile zilierilor, în special, activitatea de înregistrare în
registrul electronic de evidență a zilierilor.
Asupra acestui tip de relație de muncă, angajatorii trebuie să acorde atenție sporită, mai ales în condițiile în care, de la începutul lui iunie, au apărut două remunerații zilnice brute în funcție de tipul de activitate în care este folosit zilierul, ca urmare a majorării salariului minim brut în domeniul agriculturii și industria alimentară.
Util: Inspecția Muncii confirmă: Și remunerația minimă a zilierilor din agricultură și industria alimentară crește de la 1 iunieDin iulie și până la finalul anului se va verifica dacă se respectă modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.
Până la finalul anului, va fi continuată campania pentru identificarea și combaterea cazurilor de
muncă nedeclarată și subdeclarată. Printre domeniile anunțate se numără cel al construcțiilor, protecției și pazei, service auto, depozite, comerț, dar și cel al prestărilor de servicii, cum ar fi catering, livrare, curierat.
Prin această campanie, Inspecția Muncii vrea să descopere angajatorii care folosesc nelegal munca copiilor și a tinerilor și să determine firmele să le încheie contracte de muncă celor pe care îi descoperă că lucrează fără forme legale, de a le înregistra în Revisal și de a le transmite ITM-ului de care aparțin.
Verificarea angajatorilor care desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, în special a celor privind timpul de muncă și de odihnă ale conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europere ce vizează detașarea lucrătorilor
în cadrul prestării de servicii transnaționale va continua până la sfârșitul anului.
Tot până atunci, vor fi verificate dacă sunt respectate obligațiile privind registrul general de evidență a salariaților. În acest caz reamintim că în această lună trebuie operate, pe lângă alte modificări uzuale legate de contractul de muncă, și
majorarea salariului minim brut cu cei 200 lei netaxabili, dacă angajatorul a decis să acorde suma, și
creșterea salariului minim brut în agricultură și industria alimentară, obligatorie din data de 1 iunie 2022.
Și respectarea obligațiilor legale privind contractul colectiv de muncă (CCM) vor fi controlate de ITM, până la finalul anului. Controalele vor viza doar angajatorii care au cel puțin 21 de salariați și care nu au înregistrat un contract colectiv de muncă. Reamintim că
CCM-uri care au expirat pe durata stării de alertă nu mai sunt valabile începând cu 7 iunie.
Va fi continuată campania de verificare a respectării cerințelor SSM în domeniul construcțiilor, mai exact pentru codurile CAEN 41, 42 și 43. Respectarea cerințelor minime de SSM va viza și domeniul comerțului cu ridicata, în condițiile în care această activitate economică se află pe locul doi la totalul accidentelor de muncă. În plus, companiile din curieratul de mărfuri en-gros și en detail vor fi verificate pentru respectarea prevederilor legale de SSM.
Citește și: Controale ITM la benzinării: Principalele probleme de SSM identificatePână la finalul lui septembrie va fi verificat și modul de identificare a riscurilor care provoacă
afecțiuni musculo-scheletice, precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.
Va fi continuată acțiunea de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderile mici, cu un număr de salariați între 10 și 49. Acțiunea are ca obiectiv principal monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderile mici, luând în considerare faptul că o mai bună implementare a legislației în domeniul SSM determină îmbunătățirea condițiilor de muncă și reducerea numărului de accidente de muncă și boli profesionale.
Acțiuni de control pentru prevenirea bolilor profesionale determinate de stresul profesional vor avea loc, de asemenea, în restul anului. Aici, cei de la Inspecția Muncii spun că au în vedere și
„elaborarea unei propuneri de act normativ național care să recunoască stresul profesional şi să stipuleze un minim de cerințe pentru prevenirea acestuia şi protecția lucrătorilor”.
Controale mai sunt plănuite la agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, precum și controlarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă de către agenții de muncă temporară/ utilizatorii salariaților temporari.