Acum, după un an de la apariția ordonanței, ANAF a publicat azi în Monitorul Oficial ordinul cu procedura de aplicare a noii reguli de reactivare a firmelor care obțin în instanță suspendarea inactivării. Ordinul ANAF 1.587/2022 se aplică din 8 septembrie 2022.
„În acest scop, este necesară stabilirea fluxului procedural pentru reactivarea contribuabilului/plătitorului pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, a modalității de suspendare a efectelor produse de declararea stării de inactivitate fiscală, a modalității de aplicare a sentințelor judecătorești la data încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate și a efectelor care se produc, precum și a modalității de punere în aplicare a hotărârilor judecătorești definitive și a efectelor care se produc”, scria în referatul de aprobare ce a însoțit ordinul în forma sa de proiect.
Procedura face referire la patru situații distincte, după cum urmează:
1. Instanța a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate. În cel mult trei zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești, autoritățile încep procedura internă de reactivare a contribuabilului. Iar în maximum cinci zile lucrătoare de la primirea hotărârii, autoritățile înscriu în registrul special mențiunea de reactivare (valabilă începând cu data la care s-a pronunțat instanța). Totodată, dacă declararea în inactivitate a dus la anularea codului de TVA al contribuabilului, Fiscul îl reactivează (asta dacă nu există alt motiv pentru care codul de TVA ar trebui să rămână anulat). Reactivarea se instituie de la data pronunțării hotărârii instanței și se menține cât timp este suspendată executarea deciziei de declarare în inactivitate.
2. Contribuabilul nu cere în timp util anularea deciziei de declarare în inactivitate, după ce a obținut suspendarea acesteia. Potrivit procedurii, dacă s-a obținut suspendarea deciziei de declarare în inactivitate, dar compania nu face demersuri pentru a cere anularea deciziei în termen de 60 de zile, suspendarea încetează automat. Într-o asemenea situație, Fiscul începe demersurile pentru ca, începând cu data la care intervine încetarea automată a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, contribuabilul să fie inactivat din nou și să-i fie anulat din nou și codul de TVA.
3. Instanța dispune anularea deciziei de declarare în inactivitate. Dacă firma cere anularea deciziei de declarare în inactivitate și obține o hotărâre judecătorească în acest sens, autoritățile fiscale fac demersurile necesare pentru a menține contribuabilul activ în registrul special. De asemenea, se menține valabilitatea codului de TVA. Desigur, în această situație Fiscul reverifică mai întâi dacă nu cumva intervine alt motiv pentru a anula codul de TVA.
4. Instanța dispune menținerea deciziei de declarare în inactivitate. În eventualitatea în care instanța de contencios decide că declararea în inactivitate este justificată, măsura este menținută. Astfel, contribuabilul este repus în starea de inactivitate de la data pronunțării soluției definitive. Mai precis, în trei zile de la pronunțare, autoritățile încep demersurile interne pentru inactivare, care se încheie în cel mult cinci zile lucrătoare de la pronunțarea instanței. În același timp, codul de TVA al contribuabilului este anulat din nou.
Așa cum prevede articolul 92 din Codul de procedură fiscală, un contribuabil poate fi declarat inactiv în următoarele situații:
- nu-și îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;
- se sustrage controalelor fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit identificarea acestuia;
- Fiscul constatată că acesta nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
- inactivitatea temporară a acestuia este înscrisă la Registrul comerțului;
- durata de funcționare a societății este expirată;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.
În caz de declarare în inactivitate, codul de TVA al firmei este anulat.
Comentarii articol (0)